Eerste Intel 3-chips verschijnen in 2024

Intel

Intel is klaar om de volgende stap te zetten in zijn chiproadmap. In 2024 hoopt de chipreus de eerste 3 nm-chips voor datacenters te verschepen.

De aankondiging van de Intel 3-chips zat eerder verstopt in het laatste kwartaalrapport van de chipfabrikant. CEO Pat Gelsinger laat weten dat de Intel 3-productielijnen de beoogde yield- en prestatiedoelstellingen bereikt hebben om massaproductie te kunnen opstarten. Begin volgend jaar zal Intel kunnen uitpakken met een eerste reeks 3 nm-chips voor datacenterservers. Intel 3 is een verbetering van het huidige Intel 4-proces en steunt eveneens op EUV-technologie.

De eer om te debuteren is weggelegd voor ‘Sierra Forrest’. Dit is in feite een Xeon-chip met 144 efficiëntie-kernen om een optimaal rendement te halen, eerder dan een prestatiemonster gericht op hoge klokfrequenties. Granite Rapids is de zesde generatie van de Xeon-architectuur voor de Sapphire Rapids-processoren voor servers en workstations. Het Intel 3-proces is niet bestemd om chips voor consumentenlaptops te maken.

Op naar 20A

Intel 3 is nog lang niet het eindpunt in de roadmap van de chipreus. Tegen 2025 wil Intel het ‘Angstrom-tijdperk’ instappen. De eerste chips uit dit tijdperk zullen het label 20A dragen en zijn vergelijkbaar met 2 nm-wafers die ook bij Samsung en TSMC hoog op de prioriteitenlijst staan. Na 20A volgt dan 18A, al is de precieze tijdlijn van de fabrikant nog niet duidelijk en ook niet altijd even betrouwbaar.

lees ook

Van nanometertransistors naar ångström: Imec laat de wet van Moore niet sterven

De balans lijkt in ieder geval weer de positieve kant uit te gaan voor Intel. Na enkele moeilijke kwartalen met rode cijfers maakt Intel weer winst. Dat geeft het bedrijf wat extra ademruimte om de ontwikkeling van de volgende generaties processoren te versnellen. Intel heeft de laatste jaren te vaak zijn eigen deadlines gemist en zag concurrent AMD bijbenen tot zelfs voorbijsteken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home