Intel zit in de hoek waar de klappen vallen

Intel

Chipreus Intel heeft een van zijn slechtste kwartaalrapporten ooit neergelegd. Maar het bedrijf zit al langer in moeilijker vaarwater. Kan Intel het tij weer keren?

Intel heeft gisterenavond zijn financiële resultaten bekend gemaakt voor het eerste kwartaal van 2023. Daar werd met veel interesse op gewacht door analisten. De cijfers van Intel zijn al enkele kwartalen teleurstellend en het nieuwe jaar zorgt nog niet voor een nieuwe start. Zo boekte Intel het grootste kwartaalverlies in zijn geschiedenis: 2,8 miljard dollar.

Ook de omzetdaling is reden tot bezorgdheid. Voor een kwartaalomzet van 11,7 miljard dollar zouden veel bedrijven blind teken, in geval van Intel betekent dit een daling van 36 procent op een jaar tijd. De verkoopinkomsten bereikten het laagste peil sinds 2010, concludeert Wall Street Journal.

Ieder bedrijf heeft wel eens minder kwartaal, maar in het geval van Intel kunnen we niet meer van een dipje spreken. Het is al het vijfde kwartaal op rij dat de inkomsten van het bedrijf dalen. Komt Intel er weer bovenop? Aan het einde van de tunnel schijnt er een licht voor de chipreus van weleer.

PC-markt in crisis

Eerst en vooral is Intel ook mee slachtoffer van ongunstige macro-economische omstandigheden. De pc-industrie heeft flinke klappen gekregen in 2022 en ook 2023 brengt niet onmiddellijk beterschap. Deze trend zat er echter wel aan te komen: 2020 en vooral 2021 waren uitzonderlijke jaren voor pc-fabrikanten omdat veel werknemers noodgedwongen thuis zaten en nood hadden aan nieuwe apparatuur om thuis te kunnen werken. Die nood ligt nu veel lager en door stijgende inflatie stellen consumenten en bedrijven dan ook dure aankopen liever uit als die niet hoognodig zijn.

lees ook

Microsoft wil dat bedrijven minder computers kopen

Voor Intel concreet betekent dit dat de inkomsten uit de Client Computing-unit, die instaat voor de pc-chipproductie, met 38 procent zijn achteruitgaan. Dit is jarenlang Intel’s grootste melkkoe geweest. Maar dit keer worden ook andere bedrijfsdivisies, die de afgelopen kwartalen stabieler bleken, mee de dieperik ingetrokken. De datacenterbusiness bracht 39 procent minder in het laatje en de netwerkafdeling 30 procent. En zo kan je alles opgeteld aan 36 procent minder inkomsten komen.

Om de inkomsten te herstellen, kan Intel alleen maar hopen dat de pc-markt uit de dip geraakt. Analisten zijn wel voorzichtig positief dat tegen de zomer of het najaar de vraag naar laptops opnieuw kan toenemen. Daar branden ze bij Intel nu al een kaarsje voor.

Slapende reus

Toch zou het een te gemakkelijk excuus zijn voor Intel om alles af te schuiven op ongunstige macro-economische omstandigheden. Ooit was Intel de enige referentie in de pc-industrie: die dominantie leverde het bedrijf de bijnaam ‘Chipzilla’ op. Maar de laatste jaren is het aura van onaantastbaarheid meer en meer afgebrokkeld door de opmars van concurrenten als AMD en Arm.

Zoals we in onze analyse regelmatig opmerken, hebben de processoren van AMD die van Intel bijgebeend en zelfs ingehaald. Fabrikanten zijn daar niet blind voor en daarom bieden laptopmerken steeds vaker een AMD-configuratie naast een Intel-configuratie aan bij nieuwe modellen. De liefde tussen Intel en de pc-fabrikanten bleek dan toch niet exclusief te zijn.

lees ook

AMD benadrukt overwinning in wording op Intel

Daarnaast probeert ook Arm de sprong naar de pc-industrie te maken. Het Britse bedrijf wist Apple al te verleiden om gebruik te maken van zijn architectuur om de M-chips op te bouwen, en inmiddels heeft Apple Intel ook volledig aan de deur gezet. De stap naar Windows, het hol van de Intel-leeuw, verloopt nog niet helemaal vlekkeloos voor Arm.

Je zou denken dat Intel de spreekwoordelijke schop onder de kont gekregen heeft, maar de chipfabrikant blijft zijn eigen deadlines uitstellen, waardoor nieuwe chips soms al achterhaald zijn nog voor ze lanceren. Intel heeft zich jarenlang onsterfelijk geacht en daardoor zichzelf in slaap gewiegd. Nu de concurrentie vooruit sprint, is Intel te laat wakker geschoten en holt het achter de feiten aan.

Investeren in de toekomst

Intel zit wel niet stil. Het chipbedrijf is volop aan het investeren in extra fabrieken om de productiecapaciteit op te trekken. Naast fabrieken in de Verenigde Staten heeft Intel ook een site in Duitsland op het oog. De bouwplannen van de fabrieken in Maagdenburg lopen op dit moment nog wel vertragingen op door een discussie over subsidies.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

Die extra capaciteit dient niet alleen om zelf meer en sneller chips te produceren voor massa-verkoop, Intel wil ook chips voor andere bedrijven gaan maken, vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld TSMC doet voor Apple. Dergelijke contracten kunnen heel wat extra miljoenen tot miljarden dollars in het laatje brengen voor Intel. De fabrieken zullen de komende jaren veel geld kosten en dat zal zich ook nog enige tijd laten zien in de cijfers, de fabriek in Duitsland alleen al wordt op twintig miljard euro geschat, maar op termijn hoopt Intel die investeringen in veelvoud terug te verdienen

Pat Gelsinger, die inmiddels drie jaar CEO is, blijft dan ook optimistisch. Hij werd begin 2021 aan boord gehaald om het bedrijf een nieuwe adem te geven. Gelsinger wist maar al te goed dat zijn taak een werk van de lange adem zou zijn. “We hebben belangrijke mijlpalen bereikt in onze datacenter roadmap en de gezondheid aangetoond van de procestechnologie die deze ondersteunt. Hoewel we voorzichtig blijven wat betreft de macro-economische vooruitzichten, concentreren we ons op wat we kunnen controleren om te profiteren van de biljoen dollar aan marktkansen die voor ons liggen”, aldus Gelsinger met een typisch CEO-praatje.

Toch lijkt de markt nog te geloven in Intel en Gelsinger. Ondanks de slechte resultaten maakte Intel een sprong vooruit op de beurs. Het is dus nog lang niet te laat voor Intel om het tij te keren. Maar dan moet er op het juiste moment aan het stuur gedraaid worden. Intel kan zich niet langer meer veroorloven om stil te blijven zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home