Intel maakt opnieuw winst

Intel

Na twee abominabele kwartalen met verlies boekt Intel opnieuw winst, tegen verwachtingen van analisten in. Herstel van de markt maar ook de strategie van de CEO spelen daarbij een rol.

Intel heeft enkele moeilijke kwartalen achter de rug. De dalende omzet in de pc-markt liet zich hard voelen, waardoor de chipfabrikant kampte met recordverliezen. Het vorige kwartaal mocht het bedrijf 2,76 miljard dollar in het rood noteren en analisten hadden ook dit kwartaal opnieuw rode cijfers voorspelt. Intel overtreft echter de verwachtingen. CEO Pat Gelsinger en z’n team rapporteren 1,5 miljard dollar winst.

Bescheiden herstel

De pc-markt toonde bescheiden tekenen van herstel en dat had een positieve impact op de omzet van Intel. Die steeg naar 12,9 miljard dollar. Ook dat is meer dan verwacht, al kwam er een jaar eerder in hetzelfde kwartaan vijftien procent meer binnen. Gelsinger stelt dat de markt opnieuw gezond is, maar verwacht vooral vanaf volgend jaar beterschap. Pc’s met chips die geoptimaliseerd zijn voor AI kunnen dan de verkoop aandrijven. Intel stopt zo’n AI-optimalisaties in z’n nieuwe chips, al staat concurrent AMD verder in dat plan.

AI kan verder een uitdaging zijn voor Intel op de korte termijn, zeker in de datacentermarkt. Daar ligt de prioriteit momenteel op de aanschaf van AI-accelerators zoals de Hopper H100-chips van Nvidia. Dat zou de verkoop van CPU’s in dat segment op korte termijn kunnen schaden. Toch zijn de vooruitzichten voor het komende kwartaal opnieuw positief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home