DRAM-fabrikant SK Hynix schroeft productie verder terug

DRAM ram RDIMM

SK Hynix, één van de drie grote DRAM-fabrikanten, heeft aangekondigd dat het zijn DRAM-voorraad voor het vierde kwartaal vermindert. Een deel van die productie wordt overgeschakeld op CMOS-beeldsensoren. De DRAM-markt zit nog altijd in het slop en fabrikanten blijven met overschotten kampen.

De gemiddelde verkoopprijs van DRAM zal als gevolg van overaanbod dit jaar met 42,1 procent dalen, verwacht Gartner. Dat overaanbod zou zich bovendien nog verder doorzetten tot het tweede kwartaal van 2020.

“De daling is te wijten aan tekenen van een trager herstel van de vraag bij hyperscale leveranciers en de toenemende voorraadniveaus van DRAM-leveranciers”, aldus Gartner. 2019 stevent af op het slechtste jaar ooit voor smartphoneverkoop, de pc-markt zet zijn neerwaartse spiraal verder door en ook op serverniveau hebben de grote cloudleveranciers hun investeringen tijdelijk gepauzeerd.

Samsung, SK Hynix en Micron namen begin dit jaar al actie om de voorraad bij te sturen, door hun productie terug te schalen. Desalniettemin zitten de fabrikanten volgens DRAMeXchange nog steeds op zo’n twee tot drie maanden aan voorraad. SK Hynix lijkt nu alvast verdere maatregelen te treffen door een deel van zijn productie om te zetten naar CMOS-beeldsensoren.

Tijdelijke prijsverhoging

Ondanks de algemene dalende trend van DRAM-prijzen (net zoals de prijzen voor NAND-geheugen, overigens), was de voorbije twee weken een tijdelijke prijsstijging van 20 procent zichtbaar.

Dat was het gevolg van een stroompanne bij Toshiba, waardoor vijf fabs bijna een kwartier lang stil lagen. Zelfs zo’n schijnbaar minimale onderbreking, kan verstrekkende gevolgen hebben op de productie.

Als gevolg van de storing besloot Japan bovendien de export naar Zuid-Korea van “drie belangrijke materialen die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders, smartphones en panelen” te reguleren. Ook dat zorgde voor hogere prijzen.

Analisten verwachten evenwel dat de prijsverhoging maar van korte duur zal zijn, zeker voor DRAM, vanwege de overtollige voorraden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home