BIPT geen voorstander om internetreuzen te laten betalen voor netwerkinfrastructuur

telecom mast 4G 5G

De Belgische telecomregulator BIPT ziet geen noodzaak om de Google’s en Meta’s van deze wereld te laten bijdragen aan de 5G-netwerkinfrastructuur.

Op Europees niveau is er discussie of grote internetbedrijven moeten bijdragen aan netwerkinfrastructuur. Telecomoperatoren over heel Europa scharen zich achter het argument dat websites zoals Google, Facebook, Instagram en Netflix voor hoge pieken in het internetverkeer zorgen die de infrastructuur moet kunnen verwerken. Nu de operatoren fors moeten investeren in 5G- en glasvezelnetwerken, hopen ze de internetreuzen te kunnen laten bijdragen aan de werken.

Onvoldoende noodzaak

Een onderzoek van de Belgische telecomregulator BIPT, dat tot bij Reuters terecht kwam, veegt dat argument genadeloos van tafel. BIPT stelt dat ‘de noodzaak om internetplatforms te verplichten om netwerkexploitanten te betalen onvoldoende is aangetoond’. De regulator spreekt zich eveneens uit tegen een systeem van vergoedingen op basis van internetverkeer. Tenslotte is BIPT ook geen voorstander van het aanleggen van fondsen om internetpieken te compenseren.

Het is afwachten of de Europese Commissie oor zal hebben naar de conclusies van BIPT. Eurocommisaris Thierry Breton, die een verleden heeft in de telecomsector, steekt zijn sympathie voor de argumenten van de telecomproviders niet onder stoelen of banken. Er loopt op dit moment een vragenronde bij alle betrokken partijen. Nadien zou een officieel wetsvoorstel vanuit de Commissie kunnen volgen, maar zo ver is het voorlopig nog niet gekomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home