SAS Viya breidt uit met doe-het-zelfwerkbank voor AI-applicaties

werkbank

SAS kondigt een nieuw aanbod rond AI aan binnen het Viya-ecosysteem. In de Viya Workbench en App Factory kunnen organisaties op laagdrempelige wijze hun eigen applicaties bouwen.

SAS is grote liefhebber van artificiële intelligentie en dat laat het tijdens zijn Explore-conferentie nog eens duidelijk merken aan de wereld. Het bedrijf duwt vol de gaspedaal om zijn portfolio verder te doorspekken met AI, zonder daarbij een bepaalde leverancier voor te trekken. Dat blijkt uit nieuwe aankondigingen voor het Viya-ecosysteem en Customer Intelligence 360.

Bring your own AI

Voor Customer Intelligence 360 introduceert SAS een Bring your Own AI-principe. SAS zet de deuren van het marketingdataplatform open voor de generatieve AI-modellen van externe partijen, zij het OpenAI, Google, Anthropic of andere spelers in die sector. Via de integratiemodule kunnen klanten bepalen welke capaciteiten ze van het model willen gebruiken en hoe ze het verder willen trainen met hun eigen data.

De toevoeging van AI kan binnen marketing van nut zijn voor het creëren van gepersonaliseerde boodschappen. Artificiële intelligentie analyseert alle contactpunten die je al hebt gehad met de klant en probeert zo een 360°-beeld van die klant te verkrijgen. Dit stelt je marketing- en verkoopteams in staat om de gevoelige snaar van de klant te raken. Dit is wat Salesforce ook probeert te bereiken met zijn Data Cloud en de gisteren aangekondigde Einstein Copilot.

lees ook

Salesforce lanceert Einstein Copilot: AI die alles weet over je klanten

Doe het zelf

De Belgen zijn geboren doe-het-zelvers en dus zullen de aankondigingen voor SAS Viya je ongetwijfeld het water in de mond doen lopen. SAS breidt Viya uit met een Workbench en App Factory. Deze SaaS-platformen creëren een ‘lichtgewicht’, cloud-native ontwikkelingsomgeving waar organisaties hun eigen doelgerichte, AI-gestuurde applicaties kunnen ontwikkelen. De Workbench geldt als een opstapje richting SAS Viya, terwijl je in de App Factory helemaal rock ’n roll kan gaan met appontwikkeling, dixit CTO Bryan Harris tijdens zijn keynote op Explore. Meerdere programmeertalen worden ondersteund.

De SAS Viya Workbench en App Factory gaan vanaf vandaag in preview en zullen vanaf begin 2024 breed beschikbaar zijn. Om de mogelijkheden te demonstreren, maakte SAS alvast gebruik van zijn eigen App Factory om de Energy Forecasting Cloud te ontwikkelen, een platform dat AI-modellen inzet om piekvragen naar energiebronnen accuraat te voorspellen.

Tijdens de openingsdebatten benadrukte SAS ook het belang van ‘verantwoorde’ AI, een discours dat het al langer predikt. Daamee wil SAS zichzelf maar ook andere bedrijven die gebruik maken van zijn platformen aansporen om erover te waken dat AI enkel en alleen voor goede doeleinden gebruikt wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home