OpenTelemetry wordt opensource-standaard voor microservice-telemetrie

Op KubeCon trouwen OpenCensus en OpenTracing. Het resultaat is OpenTelemetry. Dat project is de opvolger van de twee populaire standaarden, en moet het leven van DevOps eenvoudiger maken.

Een moderne applicatie gebouwd uit microservices is vaak een onoverzichtelijke soep. Wat er achter de schermen gebeurt, welke service wat doet, welk traject data aflegt…: wie wil weten wat er precies gebeurt achter de schermen van een applicatie, heeft telemetrie nodig.

Binnen de opensource-wereld zijn er daarvoor twee populaire projecten; OpenCensus en OpenTracing. Opentracing heeft een nauwere focus dan OpenCensus, maar beide projecten hebben hetzelfde doel om vendor-onafhankelijke zichtbaarheid te bieden en zijn in de loop der jaren wel erg hard naar elkaar toegegroeid. Het werd stilaan moeilijk om het verschil tussen beiden uit te leggen, wat voor een operationeel rommeltje zorgde.

1+1=1

De oplossing moet OpenTelemetry zijn. Dat is een nieuw project dat op KubeCon 2019 in Barcelona wordt aangekondigd als de opvolger van beide projecten. OpenTelemetry is de combinatie van beide en wordt ontwikkeld door de twee communities van de vorige projecten samen. Achterwaartse compatibiliteit is de focus van het project.

 

De aanpak moet bovenstaand scenario vermijden, klinkt het.

Het is niet de bedoeling om een nieuwe concurrent te bouwen, maar om OpenTelemetry succesvol naar voor te schuiven als de volgende grote release van zowel OpenCensus en OpenTracing. Compatibiliteit wordt dus behouden.

Samenwerking

De twee originele projecten worden alleen-lezen. Je zal ze nog kunnen downloaden, maar actieve ontwikkeling verschuift naar OpenTelemetry. De ontwikkelaars maken zich sterk dat de hele gemeenschap achter het gemeenschappelijke project staat. Dat is belangrijk, aangezien niets ontevreden ontwikkelaars tegenhoudt om opnieuw een stuk code af te splitsen.

OpenTelemetry is officieel nog in Sandbox-status, maar dat is een formaliteit, klinkt het op de conferentie. In theorie gaat het immers om een nieuw project, maar in de praktijk is de code gezien de bron redelijk volwassen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home