Red Hat Enterprise Linux niet meer volledig open source

Red Hat

Softwarebedrijf Red Hat heeft besloten om de broncode van RHEL niet meer open source aan te bieden.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Red Hat haalt de broncode van Red Hat Enterprise Linux uit het opensource-aanbod.

Watskeburt

Volgens Red Hat is dit de volgende stap in de evolutie van het project CentOS Stream, twee jaar geleden nog geïntroduceerd als de focus voor samenwerkingen rond RHEL. Het resultaat was dat de ontwikkeling van het besturingssysteem meer transparant en open werd.

Nu wil Red Hat zijn CentOS Stream nog meer gaan inzetten voor de verdere ontwikkeling van RHEL, maar niet meer als samenwerkingstool. Dat betekent dat codes van het Linux-systeem alleen nog exclusief worden bewaard op CentOS Stream en niet meer publiek beschikbaar zijn, in open source.

lees ook

Red Hat voorziet Ansible van AI en aantal upgrades

Waarom

Voor CentOS Stream er was, publiceerde Red Hat de RHEL-code op de CentOS Git-server. Wanneer het CentOS-project zich ging centreren rond Stream, bleef die opslag actief.

CentOS Linux werd echter niet meer downstream van RHEL ontwikkeld en Red Hat beschouwt die opslag nu als overbodig.

Betalende klanten en partners zullen nog wel aan de RHEL-code kunnen, via CentOS Stream en naar gelang de voorwaarden van hun abonnement bij Red Hat.

Reactie

Red Hat reageert in een emotionele blog van topman Mike McGrath op de commotie die volgde op deze beslissing. Het bedrijf weerlegt de beschuldigingen dat het niet meer open source is en benadrukt al het werk dat ze doen. McGrath zwaait op zijn beurt met een beschuldigende vinger naar mensen die niet willen betalen voor RHEL, maar er wel producten mee maken waar ze goed op verdienen. Hij concludeert dat open source niet draait om code gewoon opnieuw op te bouwen, zonder iets wezenlijks toe te voegen, maar om verder te bouwen op wat je voorganger heeft ontwikkeld en zo steeds te streven naar innovatie.

Eind januari kondigde Red Hat nog een samenwerking met Oracle aan, rond RHEL. Bovendien lanceerde het bedrijf vorige maand een catalogus met tienduizenden pakketten die draaien op RHEL, als onderdeel van nieuwe beveiligingssystemen.

Update 27/06/2023: reactie van Red Hat toegevoegd aan het artikel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home