Samenwerking tussen Meta en Microsoft over open source AI

Meta gaat samenwerken met Microsoft om zijn meest recente AI-model, LlaMa 2, verder te ontwikkelen als open source LLM.

Twee giganten in de technologiewereld halen de banden wat steviger aan; Meta gaat een samenwerking aan met Microsoft voor de open source ontwikkeling van LlaMa 2, zijn nieuwste Large Language Model. Die aankondiging kwam eerder deze week tijdens het evenement Microsoft Inspire.

Iedereen welkom

Llama 2 wordt volledig open source, Meta stelt het AI-model als open source beschikbaar voor mensen en organisaties uit verschillende sectoren, met kunstmatige intelligentie weliswaar als verbindende factor. Het bedrijf gaat daarvoor nauwer samenwerken met Microsoft.

Voorloper LlaMa 1 kreeg volgens Meta meer dan honderdduizend toegangsaanvragen. Nu wil het bedrijf de toegang voor versie twee gratis beschikbaar maken voor onderzoek en commercieel gebruik. Meta voorziet zowel middelen voor pre-getrainde modellen, als modellen die zijn verfijnd voor conversaties.

Partners

Door de samenwerking met Microsoft is LlaMa 2 nu beschikbaar in de AI-catalogus van Azure. Zo kunnen ontwikkelaars de verschillende cloudeigenschappen van Azure toepassen op het AI-model. Het systeem kan ook lokaal draaien op Windows. De samenwerking is echter niet beperkend, je vindt LlaMa 2 ook terug bij Amazon Web Services (AWS) of Hugging Face.

Het partnerschap tussen Meta en Microsoft is niet nieuw. De tech-giganten werkten samen al aan verschillende aspecten van AI-infrastructuur en er verschenen al meerdere gezamenlijke papers over de staat en groei van kunstmatige intelligentie.

lees ook

Meta introduceert SAM: een AI-model voor beeldsegmentatie en analyse

Voorzorgsmaatregelen

Meta geeft aan bewust te zijn van de risico’s die AI nog steeds met zich meebrengt. De modellen zijn red-teamed, er zijn dus de nodig veiligheidstests gedaan en Meta liet ook derde partijen externe tets uitvoeren.

Bovendien voorziet het bedrijf de nodige publicaties om alles zo transparant en verantwoord te laten verlopen. Daarbovenop richtte Meta ook nog eens een community van academische onderzoekers op, die alles mee in goede banen moet leiden.

Het is duidelijk dat Meta de komende tijd volop gaat inzetten op AI. Dat is geen verrassing, na het bericht van eerder dit jaar dat de focus bij het bedrijf van het Metaverse meer richting kunstmatige intelligentie verschuift. Gezien de meest recente berichtgeving rond die virtuele speeltuin, is dat ongetwijfeld geen slechte zet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home