Google werkt met KataOS aan een nieuw experimenteel besturingssysteem

Google logo chip

Met KataOS mikt Google op een specifiek besturingssysteem voor embedded machine learning-toestellen. KataOS is bijna volledig in Rust geschreven met een seL4 microkernel op basis van C.

Google is een van de weinig partijen die vandaag nog met nieuwe besturingssystemen experimenteert. Na het succes van ChromeOS en Android werkt de zoekgigant al langer aan Fuchsia, een OS dat misschien beide op termijn zou kunnen versmelten. Voeg aan het lijstje met besturingssystemen ook maar KataOS toe, een nieuwe OS met focus op embedded ML-toestellen.

KataOS werd samen met Sparrow aangekondigd op de Google Open Source-blog. KataOS is het design van het besturingssysteem, Sparrow de referentie-implementatie.

Volgens Google moet KataOS een veilig platform vormen met optimalisatie voor embedded toestellen die ML-applicaties draaien. Vandaag focust de ontwikkeling vooral op de Arm64-instructieset. Op termijn moet daar ook openTitan bijkomen dat RISC-V gebruikt.

Het nieuwe OS is volledig in Rust geschreven volgens GitHub. Enkel de microkernel bestaat uit seL4, wat voornamelijk C is. Haskell en Python worden als abstractielaag gebruikt volgens The Register om de C- en Rust-lagen samen te brengen.

Hoe succesvol KataOS zal worden, hangt af van de tractie die het kan genereren. Voor hetzelfde geld mag het Google kerkhof op termijn alweer een nieuw lid verwelkomen. De tijd zal het uitwijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home