Google: ‘Fuchsia is meer dan een versmelting van Chrome OS en Android’

Screenshot_of_Google_Fuchsia_(July_2017)

Het mysterieuze Fuchsia besturingssysteem van Google verschijnt al jaren af en toe in het nieuws. Het OS zou Android en Chrome OS samenbrengen, maar volgens Google is het project veel ruimer dan dat. Op Google I/O ’19 spreekt het openlijk en tegelijk cryptisch over Fuchsia OS.

Fuchsia is vandaag een opensourceproject en draait op allerlei toestellen van smart home-toepassingen tot laptops en smartphones. De ‘zircon’-kernel van Google vormt de basis, in tegenstelling tot een Linux-kernel voor Chrome OS en Android.

Omdat het opensource is, kan je vandaag al heel beperkt aan de slag met Fuschia. Experten kunnen het al laten draaien op een Raspberry Pi of Google Pixelbook. Volgens hen zet het OS gigantische stappen voorwaarts elk jaar, maar het is nog niet iets wat je op een dagelijks toestel zou installeren.

State-of-the-art

Tijdens Google I/O ’19 ontwikkelaarsconferentie heeft Google in een interview bij The Verge enkele kleine cryptische details gedeeld. Hiroshi Lockheimer, verantwoordelijke voor Android en Chrome binnen Google, spreekt van een volledig nieuwe aanpak hoe een besturingssysteem zou kunnen zijn.

“Ik weet dat mensen heel enthousiast worden van Fuchsia omdat ze denken dat het de nieuwe Android of Chrome OS wordt. Fuchsia draait daar niet om. Het gaat ons om de ontwikkeling van een state-of-the-art besturingssysteem. Dingen die we leren terwijl we het OS ontwikkelen, integreren we in andere producten.”

Volgens hem is Fuchsia essentieel om ook met andere form factors te experimenteren. Dit kunnen smart home-toepassingen of wearables zijn, maar ook augmented en virtual reality-toestellen. “Je weet dat Android heel goed werkt op smartphones en Chrome OS als runtime voor apps. Fuchsia kan worden geoptimaliseerd voor bepaalde andere form factors. We blijven experimenten uitvoeren”, benadrukt Lockheimer.

Andere besturingssystemen

Hij wordt op het einde van het interview helemaal cryptisch. “Denk aan dedicated devices… Vandaag denkt iedereen bij Fuchsia aan smartphones, maar wat als het kan worden gebruikt voor andere dingen”, sluit Lockheimer af. “In een IoT-wereld groeit het aantal toestellen dat een OS en nieuwe runtimes nodig heeft dagelijks. Er is heel wat ruimte voor besturingssystemen met verschillende sterktes en specialisaties.”

Volgens Lockheimer is Fuchsia een van zo’n besturingssystemen, maar meer laat hij niet weten in een ander interview met 9to5Google. Voorlopig blijft het koffiedik kijken wanneer we het OS kunnen bewonderen op toekomstige toestellen.

Gerelateerd: Google: ‘Chromebooks en Chrome OS geavanceerd genoeg voor ontwikkelaars’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home