Ontwikkelaars beheren 100 keer meer code dan 10 jaar geleden

code programmeren

In tien jaar tijd is de hoeveelheid code waarmee ontwikkelaars moeten worstelen met factor honderd gegroeid. Een grotere complexiteit van de software en meer dependencies liggen aan de basis.

De hoeveelheid code waarmee ontwikkelaars vandaag moeten omgaan ligt wel honderd keer hoger dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Sourcegraph, dat zich specialiseerd in zoekopdrachten doorheen code. De resultaten zijn afkomstig van een bevraging bij 500 ontwikkelaars in Noord Amerika. Het cijfer heeft betrekking om het absolute volume aan code waarmee developers vandaag in aanraking komen.

Meer complexiteit

De groei valt deels te verklaren door de verregaande digitalisering van ondernemingen in het afgelopen decennium. Het hoeft niet te verwonderen dat er vandaag meer code omgaat in bedrijven dan in 2010. Toch speelt er meer. Moderne ontwikkeling brengt meer platformen en bibliotheken samen dan ooit tevoren. Applicaties moeten bovendien meer toestellen en zelfs architecturen ondersteunen. Een applicatie vandaag wordt zo al snel code-intensiever dan een equivalent tien jaar geleden.

Langs de andere kant is er ook een tegenbeweging. Veel code is immers boilerplate-code die de zaken aan elkaar lijmt, maar niet echt bedrijfsfunctionaliteit toevoegt. De opkomst van low code en no code-platformen moet de wildgroei van applicaties beheersbaar maken voor de beperkte poule aan gekwalificeerde ontwikkelaars.

Leestip: Wat is low-code en waarom is het interessant voor jou?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home