Waarom ambitieuze startups en scaleups low-code omarmen 

Alle organisaties die van ver of nabij met softwareontwikkeling te maken hebben, kunnen met low-code development hun voordeel doen. Maar ambitieuze startups en scaleups met een steile ambitie nog net iets meer.

Low-code development is booming. Volgens Gartner zou deze methode voor softwareontwikkeling tegen 2024 instaan voor 65% van de totale software development markt. Toegegeven: zij rekenen hier ook de ‘pre-packaged’ ontwikkelplatformen van giganten zoals Microsoft en Salesforce bij, waarmee zelfs eindgebruikers nieuwe functionaliteit kunnen toevoegen (ook wel ‘citizen development’ genoemd). Maar het illustreert wel hoe hard het gaat met low-code development. Welke cijfers je ook gebruikt, er valt steeds een groei met twee en soms zelfs drie cijfers te noteren. 

Alle organisaties die van ver of nabij met softwareontwikkeling te maken hebben, kunnen met low-code development hun voordeel doen. Maar ambitieuze startups en scaleups met een steile ambitie nog net iets meer. 

Snel, eenvoudig en betrouwbaar

Elke beginnende developer zal zich hierin herkennen: je hebt een geweldig idee, je hebt de bedrijfslogica en de processen helemaal uitgetekend, maar dan moet je beginnen aan het tijdrovende proces van de basiscodering: rekening houden met de eigenheid van elke omgeving, opletten bij het definiëren en aanroepen van interfaces en API’s met andere omgevingen, en alle andere technische details die je verhinderen om snel naar de volgende stap over te gaan.

Bovendien moet je, als je verschillende platforms beoogt, diezelfde tijdrovende en foutgevoelige acties herhalen voor elk nieuw platform. Dat maakt vaak het verschil tussen snel een innovatief product op de markt zetten en merken dat een ander je al voor is geweest. De enige manier om je snelheid te behouden is een leger aan ontwikkelaars inzetten, en die zijn nu eenmaal niet zo dik gezaaid en vaak erg duur.

Ooit moeten ontwikkelaars, die worstelden met dezelfde frustraties, gedroomd hebben van een tool die deze basiscodering voor zijn rekening neemt, zodat ze zichzelf kunnen toeleggen op de aspecten met toegevoegde waarde. Vandaag bestaan er verschillende tools die aan de slag gaan met de componenten, hun onderlinge relatie en de vereiste processen, en die  repetitieve taken van de basiscodering van de ontwikkelaars wegnemen. Anders gezegd: niet alleen het ontwikkelen zelf loopt veel sneller, onder meer dankzij de gebruiksvriendelijke interface, ook en vooral de deployment en het runnen van de software krijgt een geweldige boost. 

Developers kunnen niet alleen veel sneller nieuwe software aanleveren, het eindresultaat is ook veel betrouwbaarder. Want het is in het vertalen van de bedrijfslogica, de onderlinge samenhang en de processen naar basiscode dat het vaakst fouten sluipen. 

Een mooi vooreeld van een scale-up die bewust op low-code ontwikkeld heeft, is Legal Studio, een in Brussel gevestigde Europese scale-up die KLEA (Knowledgeable Legal Entity Automation) heeft ontwikkeld, een oplossing die een unieke en slimme combinatie van technologie en diensten biedt met als doel het beheer van juridische entiteiten te stroomlijnen met een one-stop-shop oplossing. Met KLEA creëert Legal Studio eenvoudige en elegante technologie als globale oplossing met een goed begrip van de wereldwijde complexiteit voor internationale bedrijven met dochterondernemingen in verschillende jurisdicties wereldwijd. 

Ze hebben voor het ontwikkelen van hun KLEA platform slechts een fractie van de developers nodig gehad die ze anders hadden moeten inhuren. Ze zijn even snel en zelfs sneller op de markt als veel grotere spelers en het kost hen vele malen minder. Bovendien kampen ze minder met bugs en storende fouten dan vele concurrenten. En dat hebben ze voor een groot deel te danken aan Mendix, hun keuze als low-code platform. 

Herbruikbaarheid en partnerships

Low-code ontwikkeling helpt je niet alleen bij het maximaal inzetten van je beschikbaar ontwikkeltalent. Je kan ook sneller inspelen op nieuwe businessopportuniteiten met toepassingen op alle mogelijke platforms. Zo wordt low-code development niet alleen een kostenbesparend instrument, maar zorgt het ook letterlijk voor toegevoegde waarde. 

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het hergebruik van componenten. De eigen basisblokken kunnen anders worden samengesteld en in andere processen ingezet zodat je snel en doeltreffend nieuwe toepassingen kan bouwen. Maar je kan ook gebruik maken van bouwstenen die anderen hebben ontwikkeld. Zowel Mendix zelf als vele van de organisaties die ook van hun platform gebruik maken, stellen modules beschikbaar op de Mendix Marketplace. Sommige gratis, sommige betalend, maar het loont zeker de moeite om een kijkje te nemen of wat jij wilde ontwikkelen, misschien al op de marktplaats ligt. Dat kan specifieke functionaliteit betreffen maar ook een geschikte user interface of andere nuttige bouwstenen.

Legal Studio heeft bijvoorbeeld hier een module uit gebruikt die integratie met Docusign verzorgt voor het ondertekenen van officiële documenten. Die moest  dan nog aangepast aan hun specifieke noden, maar dat bezorgde hen toch wel een vliegende start. 

Mendix wilt mensen met grote ideeën en hun drive om iets innovatiefs op te bouwen vanaf nul ondersteunen. Als voormalige startup biedt het andere startups de middelen die ze nodig hebben om hun producten sneller bij hun klanten te krijgen. Daarvoor heeft Mendix een specifiek Startup programma ontwikkeld binnen het Mendix ISV-programma – een reeks tools om gevestigde bedrijven, bestaande Mendix-partners en startups in staat te stellen succesvolle softwareoplossingen te ontwikkelen, op de markt te brengen, te verkopen en te implementeren.

Management 

De software die Legal Studio op het Mendix low-code platform ontwikkelen, wordt ook via de Mendix-omgeving (die draait op een Amazon-platform) ter beschikking gesteld. Door dit als een clouddienst aan te bieden hoeft Legal Studio zich voor het KLEA-platform ook niet te bekommeren om het beheer en de beveiliging van de software, dat kunnen ze volledig aan Mendix overlaten. Mendix kan ook op elk moment de omgeving uitbreiden of downscalen, database servers toevoegen of weghalen, naargelang de behoeften op dat moment.

Ook dat maakt van low-code een kostenefficiënte keuze: geen eigen operations team nodig, en je betaalt enkel voor wat je nodig hebt. En ook hier valt het business aspect niet te onderschatten: doordat alle zorgen rond beheer, onderhoud en beveiliging wegvallen, kunnen bedrijven zich toeleggen op hun kernactiviteit: het bedenken en uitbouwen van toepassingen met toegevoegde waarde voor klanten. En ze kunnen ook een veel hoger tempo aanhouden wat betreft het updaten van software en het toevoegen van functionaliteit.   


Dit is een commerciële bijdrage van Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix. Voor meer informatie over de low-code-oplossingen van het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home