Verdwijnt ChatGPT binnenkort uit Europa?

chatgpt

OpenAI sluit een terugtrek uit Europa niet uit als het ‘niet meer kan voldoen’ aan de privacyregelgeving. De aankomende AI Act legt volgens het bedrijf onrealistische eisen op.

Sam Altman, de CEO van OpenAI, was gisterenavond te gast bij een panelgesprek van de universiteit van Londen. Daar deed hij de opvallende uitspraak dat de aankomende Europese AI Act er wel eens voor zou kunnen zorgen dat het bedrijf binnenkort zijn populaire AI-toepassingen zoals ChatGPT niet meer zal kunnen aanbieden in Europa. Het bedrijf wil zich wel inspannen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, maar die zijn in de huidige versie van de wet niet houdbaar voor het bedrijf.

Moest je nog niet gehoord hebben van de AI Act, dit is een wetsvoorstel dat de Europese Commissie aan het uitwerken is om de snelle opkomst van ChatGPT en consoorten weer onder de knoet te krijgen. De wet verplicht bedrijven die AI-systemen te ontwikkelen om onder meer transparant te zijn over de data die ze gebruiken.

“Door duidelijke grenzen te stellen om veilig gebruik van AI te waarborgen, willen we duidelijk maken dat we misbruik van de technologie als maatschappij niet mogen aanvaarden”, zei parlementariër Dragos Tudorache (Roemenië, Renew Europe) onlangs tijdens een persconferentie die we bijwoonden. Het parlement keurde een eerste wetsontwerp goed, al zullen er wellicht nog enkele revisierondes komen.

lees ook

Dag des oordeels voor Europese AI Act: “misbruik van AI mogen we niet aanvaarden”

Waarschuwing aan Europa

Hoewel Altman zich eerder vragende partij had getoond voor een wetgeving rond AI, is hij zacht uitgedrukt geen fan van de tekst die nu op tafel ligt. Altman vreest dat GPT-4, het model waarop ChatGPT gebouwd is, volgens de criteria van de wet als een ‘hoogrisico’ systeem zou worden beschouwd. Hierdoor zou OpenAI aan veel strengere regels onderworpen worden.

“De details maken een groot verschil. We zullen alles doen wat we kunnen om te voldoen aan de regels, maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met werken. Er zijn technische limieten aan wat mogelijk is”, schrijft Financial Times de niet te misverstane waarschuwing van Altman aan het adres van de Europese beleidsmaker op papier.  

Aan de woorden van Altman gaat natuurlijk een historie vooraf. OpenAI kreeg een tijdelijke ban in Italië aangesmeerd omdat ChatGPT niet aan de GDPR-wetgeving voldeed. Na enkele toegevingen te maken, was de AI-tool opnieuw welkom. Altman lijkt dus niet bereid te zijn om dieper op de knieën te gaan voor Europa. OpenAI staat ook niet alleen in zijn vrees voor de AI Act: Google brengt Bard (voorlopig?) niet naar de Unie om niet aan de eisen van de huidige en toekomstige wetgeving te moeten voldoen.

Vertrek nog niet voor meteen

Fans van ChatGPT hoeven ook niet te vrezen dat OpenAI van de ene op de andere dag de deuren zal sluiten voor Europa. De wet heeft nog een heel juridisch proces te gaan vooraleer het in werking treedt. Ondertussen breidt OpenAI zijn aanwezigheid in Europa verder uit. De recent gelanceerde iOS-app is nu ook in vier Europese landen beschikbaar, laat het bedrijf per tweet weten.

lees ook

ChatGPT heeft nu een officiële iPhone-app

België zit helaas nog niet bij de uitverkorenen. Wil je de mobiele applicatie nu al uittesten, raden we aan een vakantie te boeken naar Frankrijk, Duitsland of exotischere oorden zoals Nicaragua of Nigeria aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home