Google brengt ChatGPT-concurrent Bard niet naar EU

bard google

180 landen wereldwijd kunnen aan de slag met Bard. De ChatGPT-concurrent van Google komt echter niet naar de Europese Unie.

De Europese Unie mag niet aan de slag met Bard. Die AI-chatbot is het antwoord van Google op ChatGPT. Gebruikers uit 180 landen wereldwijd kunnen per direct met Bard aan de praat maar Google laat de hele EU links liggen. De EU is trouwens niet alleen: ook Canada mag nog niet met Bard experimenteren.

“Google zal Bard gradueel lanceren naar meer landen op een manier die consistent is met lokale regulering en Google zijn AI principes”, verklaart Google in een reactie. Google laat verder weten dat het werkt aan ondersteuning voor het Nederlands voor wanneer het zover is.

Ethiek en regels

Het lijkt erop dat Google een beetje achterdochtig is voor bestaande en toekomstige Europese regels. Zo heeft de GDPR vandaag al één en ander te zeggen over privacy, en lijkt het er op dat de toekomstige AI Act ook regels rond AI-training en chatbots zal bevatten. Geen van die regels is grotesk: ze draaien vooral rond het feit dat je iemands persoonsgegevens niet zomaar mag misbruiken en een beetje transparant moet zijn rond de data waarop AI getraind is.

lees ook

ChatGPT is weer welkom in Italië na toegevingen

Hoewel Google naar eigen zeggen ethische overwegingen hoog in het vaandel draagt, lijkt de huidige lat binnen Europa toch iets te hoog te liggen voor Bard. ChatGPT van OpenAI kreeg eerder al te maken met Italiaanse regelgevers, die het bedrijf hebben opgedragen om meer transparantie in te bouwen.

Door de hele EU links te laten liggen, hoeft Google alleen maar te zeggen dat het zich bezig houdt met ethiek en AI, zonder zich ook effectief aan externe bindende regels te houden. Bovendien kunnen organisaties in de VS nu al wel experimenteren met een technologie die ongetwijfeld nog een belangrijke rol zal spelen in de toekomst, terwijl concurrenten in de EU aan de zijlijn staan.

Reactie van Bard

Waar de reactie van Google nog voor interpretatie vatbaar is, heeft Bard zelf al wel verklapt waarom het niet in de EU werkt. De Chatbot geeft aan dat overeenstemming met de GDPR effectief de kern van het probleem is. Google zou aan een oplossing werken en Bard wel naar de lidstaten brengen wanneer die in voege is. Het antwoord kwam er na een vraag van het Duitse WinFuture, die via een VPN werd gesteld om de geografische blokkering te omzeilen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home