Opnieuw nietigverklaring gevraagd voor dataretentiewet

User data

De Liga voor Mensenrechten trekt samen met haar Franstalige tegenhanger naar het Grondwettelijk Hof om de dataretentiewet nietig te laten verklaren. Het gaat om de derde versie van de wet, maar deze zou nog steeds de privacy van de burgers in het gedrang brengen.

De dataretentiewet of dataopslagwet werd goedgekeurd op acht juli 2022. De wet handelt over de situaties waarin het is toegestaan om digitale communicatie van burgers bij te houden. Verder bepaalt de wet welke gegevens worden opgeslagen evenals de manier waarop de opslag moet gebeuren. Telecomdiensten krijgen de taak om deze gegevens op correcte wijze en zorgvuldig bij te houden.

Bij de Liga voor Mensenrechten ligt de wettekst gevoelig omdat het een inbreuk vormt op de privacy van burgers. De verzameling van metadata beperkt zich namelijk niet tot een groep personen die bij handhavingsdiensten op de radar staan, maar betrekt iedere burger.

Onvoldoende privacy

Dit vormt in iedere wettekst het punt van discussie. De wetteksten uit 2013 en 2016 liepen zelfs stuk op deze punten toen ze gedaagd werden voor het Grondwettelijk Hof. Politici denken dit onderdeel nu opgelost te hebben door een ‘gedifferentieerde’ opslag te gebruiken. Zo worden bepaalde personen of geografische gebieden geviseerd.

lees ook

Nieuwe aanpak dataopslagwet voorkomt dataopslag van alle Belgen, volgens politici

Het probleem ligt bij de geografische gebieden, waardoor opnieuw ook onschuldige burgers onnodig gesurveilleerd worden. Op het moment van de bekendmaking van de definitieve wettekst stond het in de sterren geschreven dat de tekst opnieuw langs het Grondwettelijk Hof zou moeten passeren en dat wordt nu werkelijkheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home