Google Cloud laat je kiezen waar je data staat, ook in België

kaart data

Wil je dat gegevens voor generatieve AI-toepassingen binnen België blijven staan, dan kan dat voortaan bij Google Cloud. De cloudprovider wil organisaties meer controle geven over hun data.

Google Cloud kondigt nieuwe ‘data residency’-garanties aan. Dat betekent zoveel dat jij als klant mag kiezen waar data die in rust is, bewaard wordt. Het aanbod geldt specifiek voor klanten die intekenen op de generatieve AI-diensten van Google. België geldt als één van de aangeboden residenties.

Controle over data

De vraag naar bedrijfsklare generatieve AI-diensten neemt wereldwijd toe. Dat blijkt uit een studie die Dell vandaag openbaar maakte. Drie op vier bedrijven wil volgend jaar meer investeren in generatieve AI. Toch zijn er ook barrières die de adoptie verhinderen, waarvan data governance een vaak genoemde is.

lees ook

Bedrijven klaar om meer uit te geven aan generatieve AI

Bedrijven die actief zijn binnen de Europese Unie zijn aan de Europese privacyregels gebonden. Binnen bepaalde sectoren zoals de overheid of financiën gelden vaak nog strengere beperkingen op waar en hoe data bewaard mogen worden. Met deze nieuwe service wil Google klanten de garantie geven dat alle gegevens op een door de klant goedgekeurde locatie bewaard blijven.

Residentie

Het aanbod geldt voor volgende applicaties, met tussen haakjes de beschikbare dataresidenties binnen Europa:

  • Vertex AI (Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België)
  • Vertex AI Search (Europese Unie, multi-regio)
  • Vertex AI Conversation (Europese Unie, multi-regio)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home