4 manieren om je data meer af te schermen in Windows 11

data code

Data is kostbaar goed en privacy wordt hoe langer hoe meer een heet hangijzer. Daarom is elke manier waarop je je gegevens kan beschermen een plus. Je kan bijvoorbeeld de telemetrie uitschakelen in Windows 11, om het Microsoft toch niet al te makkelijk te maken om jouw data te pakken te krijgen.

Wie zich vaak online begeeft, die laat heel wat datasporen na. Genoeg bedrijven die maar al te graag jouw sporen volgen om al die gegevens op te rapen en in hun mandje te bewaren. Dat kan voor eigen gebruik zijn (om AI te trainen bijvoorbeeld, of eigen producten te verbeteren), of om door te verkopen aan anderen. Data en privacy worden dus steeds belangrijker.

Je hoeft ook heus niet naar louche sites te surfen of je lot in handen te leggen van bepaalde sociale media om je zorgen te maken over je data. Als je op een computer met Windows werkt, houdt de tech-reus je gegevens ook gewoon bij via telemetrie. In feite help je Microsoft zo als vrijwilliger om Windows te verbeteren. Mozilla is daar bijvoorbeeld best ongerust over. Er zijn echter enkele manieren om de telemetrie uit te zetten. We laten je zien hoe je dat kan doen.

 • Manier 1 – Limiteer Microsoft-logs

  Ga naar je instellingen en klik op Privacy en beveiliging.

  Onder ‘Windows-machtigingen’ klik je vervolgens ‘Diagnostische gegevens en feedback’ aan.

  Daar vind je de schuifknop om de functie ‘Optionele diagnostische gegevens verzenden’ uit te zetten. Zoals je ziet geeft het systeem zelf aan dat dit niets afdoet aan de beveiliging van je computer. Op deze manier verzamelt Microsoft enkel nog data over het gebruik van hardware en de computersystemen, maar niet meer van apps of andere online activiteiten.

  Wie graag nieuwe updates test mag dit volledig negeren, het Windows Insider-programma werkt niet zonder telemetrie. Dat is op zich niet onlogisch, als je geen data meer deelt met Microsoft is het ook niet erg nuttig dat je nieuwe versies voor Microsoft uitprobeert.

 • Manier 2 – Telemetrie deactiveren via Services

  Gebruik de sneltoetscombinatie Windows + R om het Uitvoeren-venster te openen. Typ vervolgens services.msc in het venster en klik op Enter of klik Ok aan.

  Het Services-venster opent en je gaat in de alfabetische lijst op zoek naar ‘Connected User Experiences and Telemetry’. Dubbelklik hierop.

  Je krijgt nu een dialoogvenster te zien. Zorg dat je in het algemene gedeelte zit (linksboven), kies ‘Uitgeschakeld’ in de lijst ‘Opstarttype’ en klik opnieuw op ‘Ok’.

  Het dialoogvenster verdwijnt en je bent terug in de alfabetische lijst. Daarin zoek je nog naar ‘Routing Service voor WAP-pushberichten (Wireless Application Protocol) van Apparaatbeheer’ en ook hier dubbelklik je.

  Je krijgt opnieuw een dialoogvenster te zien. Zorg nogmaals dat je in het algemene gedeelte zit, kies weer ‘Uitgeschakeld’ in de lijst ‘Opstarttype’ en klik opnieuw op ‘Ok’.

  Nu hoef je enkel je computer nog te herstarten.

 • Manier 3 – Telemetrie deactiveren via Windows 11 Opdrachtprompt

  Typ ‘cmd’ in bij de zoekfunctie in je taakbalk. Je krijg dan een dialoogvenster te zien met Opdrachtprompt in vermeld. Klik hierin ‘Als administrator uitvoeren’ aan, rechts. Soms gaat het systeem je vragen of de app veranderingen mag doen, dat bevestig je dan.

  Vervolgens krijg je een kleiner dialoogvenster te zien, daarin neem je twee korte stappen. Geef eerst ‘sc config DiagTrack start= disabled’ in en druk op Enter. Vervolgens geef je ‘sc config dmwappushservice start= disabled’ in en druk je weer op Enter.

  Het enige dat je dan nog moet doen is het venster wegklikken en je computer opnieuw opstarten.

 • Manier 4 – Via Taakplanner

  Typ ‘taakplanner’ in de zoekfunctie van je taakbalk en er verschijnt een dialoogvenster.

  Klik in dat venster op ‘Openen’ en Taakplanner wordt geopend.

  Klik vervolgens linksboven op het pijltje bij ‘Task Scheduler-bibliotheek’ om een lijstje uit te vouwen.

  Daarin klik je op het pijltje naast ‘Microsoft’ voor het volgende lijstje.

  Klik nu op het pijltje naast ‘Windows’ en er verschijnen deze keer meer opties. Daarin klik je ‘Customer Experience Improvement Program’ aan en je kiest ‘Uitschakelen’ bij ‘Consolidator’ in het midden.

  Daarna rechterklik je op ‘UsbCeip’, klik je weer op ‘Uitschakelen’.

  Ook bij deze manier start je je computer opnieuw op om te eindigen.

lees ook

Altijd de nieuwste Windows-update downloaden? Kies hoe ver je wil gaan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home