Google schraapt nu ook data om eigen AI te trainen

Google

Het privacybeleid van Google kreeg een update in de Verenigde Staten. De tech-reus gebruikt alle beschikbare data nu ook om zijn eigen AI-systemen te trainen.

Tijdens het afgelopen weekend blijkt het privacybeleid in de Verenigde Staten bij Google te zijn aangepast. Vanaf nu worden alle beschikbare data ook gebruikt voor het trainen van zijn eigen AI.

Wat betekent dat

Eigenlijk komt het er op neer dat Google ongeveer het hele internet kan gebruiken om zijn chatbot Bard of AI-applicaties voor zijn clouddiensten te trainen. Tot voor kort vermeldden de voorwaarden dat data voor taalmodellen werd gebruikt, voor Google Translate. Dat is dus nu aangepast naar AI-modellen.

Dit verscherpt de aandacht weer even voor de rol van auteursrechten in trainingsdata voor kunstmatige intelligentie. Het is bijvoorbeeld één van de redenen waarom Twitter onlangs zijn API-beleid heeft veranderd, met de nodige tussenstops weliswaar. Data schrapen zorgde er zelfs naar eigen zeggen voor dat Elon Musk even een stevige beperking zette op nog maar het lezen van Tweets. Een maatregel die intussen weer lijkt te zijn ingetrokken. En die waarschijnlijk eerder werd ingesteld wegens technische problemen en gebrek aan personeel om die snel op te lossen.

lees ook

1 miljoen euro boete voor het gebruik Google Analytics: Zweden krijgt de primeur

Auteursrechten zijn al even een heet hangijzer in de wereld van AI en dat gaat niet meteen veranderen. De omgang van Google met dat concept weerhoudt Europa er bijvoorbeeld ook van om Google Bard toe te laten in de EU. Dat verklaart ongetwijfeld ook meteen waarom we de veranderingen van Google’s privacybeleid niet zien wanneer we ze hier in Europa nakijken.

Voorlopig lijken die aanpassingen dus alleen te gelden voor de Verenigde Staten of toch in elk geval niet voor de EU. Gezien de relatie tussen de Europese Unie en Google, is dat waarschijnlijk geen slecht idee.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home