EU wil Google opdelen

europa ai act

Na de VS zet Europa zich nu ook achter het idee dat Google Ads moet opspiltsen.

In de Verenigde Staten rijpt het idee al langer, maar nu is ook Europa overstag gegaan: Google Ads opsplitsen zou de beste manier zijn om de oneerlijke dominantie van het bedrijf te breken.

Het probleem

Nog geen twee weken geleden kreeg Google van de EU al een tik op de digitale vingers wegens hun veel te dominante positie op vlak van online advertenties. Toen werd het idee al geopperd om sommige delen van het bedrijf af te splitsen. Maar dat idee is op korte tijd eerder een dringende suggestie geworden. Ongetwijfeld met goedkeuring van Duitsland.

Google heeft een stevige voet aan Europese grond bij de verkoop, de verspreiding en het onderhoud van online advertenties. EU-commissaris voor antitrust, Margrethe Vestager, ziet nu geen andere optie meer dan het opspitsen van de verschillende platformen en diensten die Google hiervoor gebruikt.

lees ook

Google gaat AI loslaten op verschillende formats van ads in Search

Blaffende honden

Er zijn echter nog geen concrete plannen voorgesteld en voorlopig is er geen Amerikaans voorbeeld van aanpak. In de VS blijft het tot nu toe vooral bij woorden.

Het spreekt voor zich dat Google en moederbedrijf Alphabet zich met alle juridische middelen gaan verzetten. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home