Europese topbedrijven luiden alarmklokken over AI-wetsvoorstel

AI_Act_EU

De CEO’s van meer dan 150 Europese bedrijven hebben in een gezamenlijke brief hun bezorgdheid uitgesproken over de voorgestelde EU-regelgeving inzake artificiële intelligentie. De regels zouden volgens hen het concurrentievermogen (tegenover Amerikaanse en Aziatische bedrijven) schaden en potentiële uitdagingen niet aankunnen.

Heineken, Airbus, Renault, Siemens, het zijn slechts enkele bedrijven die mee de brief ondertekenden, weet The Financial Times. De open brief is vrijdagochtend verstuurd naar de Europese Commissie, het parlement en de lidstaten. Volgens de CEO’s biedt AI bedrijven de kans om weer deel te nemen aan de ‘technologische avant-garde’ maar zal een te strenge wetgeving die vooruitgang belemmeren. “Het brengt het concurrentievermogen en technologische soevereiniteit in gevaar”, klinkt het.

Strengste regels voor AI

De EU-politici bereikten een akkoord over de AI-act na jaren van debat. Het gaat om het strengste regelpakket ter wereld. De ontwerptekst moet dienen als onderhandelingspositie tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Sinds de opmars van ChatGPT en soortgelijke AI-modellen is de vrees voor potentiële risico’s enorm gegroeid. Om die reden is de vraag naar regulering minstens even groot, al vinden de bedrijven dan de EU een stap te ver is gegaan.

“De voorgestelde regels zullen de basismodellen, de technologie die aan de basis ligt van chatbots, zwaar reguleren, ongeacht hun use cases”, stelt de brief. Bedrijven die AI-systemen ontwikkelen of implementeren, zouden te maken kunnen krijgen met onevenredige nalevingskosten en aansprakelijkheidsrisico’s. Die beperkingen zouden ervoor kunnen zorgen dat investeerders wegtrekken uit Europa waardoor een ‘kritieke productiviteitskloof’ met de VS dreigt te ontstaan.

Technologische ambities

“Europa kan het zich niet permitteren om aan de zijlijn te blijven staan”, gaat de brief verder. De bedrijfsleiders willen een andere kijk op de feiten. “In plaats van te concentreren op generatieve AI en het implementeren van rigide naleving zouden de regelgevers in Brussel een wet moeten opstellen die zich beperkt tot brede principes in een risico-gebaseerde benadering. De regels dreigen de technologische ambities van Europa te ondermijnen in plaats van innovatie te bevorderen.”

lees ook

Verdwijnt ChatGPT binnenkort uit Europa?

De bedrijven roepen in de brief ook om de oprichting van een regelgevende instantie van experts uit de industrie, om toezicht te houden op de uitvoering van de wet naarmate de technologie vorderingen maakt. Al valt de brief niet bij iedereen in goede aarde, zo blijkt. “Het is jammer dat de agressieve lobby van enkelingen andere serieuze bedrijven verovert”, reageert parlementslid Dragos Tudorache. “Dat ondermijnt de onmiskenbare voorsprong die Europa heeft genomen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home