Het is nu definitief: de AI Act komt er (snel) aan. Op 1 augustus gaat de wet officieel van kracht, maar nog niet alle regels zullen meteen gelden.
De Europese Unie heeft de definitieve tekst van de AI Act gepubliceerd. Daarmee is de laatste horde genomen voor de AI-wet. De wet gaat twintig dagen na publicatie officieel van kracht, op 1 augustus.
Na een lang aanslepende goedkeuringsprocedure waar meerdere rondes voor nodig waren, gaf de Europese Raad op 21 mei eindelijk definitief groen licht. De wettekst was al sinds 2021 in de maak. De invulling van de nieuwe wetgeving is gebaseerd op categorieën, waarbij AI-systemen onder ‘hoog’ of ‘laag’ risico worden onderverdeeld. Hoogrisicosystemen worden striktere regels opgelegd.
lees ook
Zijn kmo’s klaar voor de AI Act?
Stap voor stap
De AI Act gaat op 1 augustus officieel van kracht, maar de regels gaan in verschillende fasen in. Een eerste deadline ligt op zes maanden om het gebruik van AI-technologie met ‘onaanvaardbaar’ risico te verbannen, zoals systemen die ‘sociale scores’ toekennen of het gebruik van gezichtsherkenningssoftware in de publieke ruimte.
Ontwikkelaars van AI-systemen voor ‘algemeen gebruik’, denk aan ChatGPT en Google Gemini, omcirkelen maar beter 1 augustus 2025 in hun agenda. Vanaf dan, exact twaalf maanden na het in werking treden van de AI Act, moeten zij de transparantieplicht respecteren. Dit houdt in dat gebruikers een waarschuwing te zien moeten krijgen wanneer ze in aanraking komen met AI.
De volledige wetgeving zal pas na 36 maanden volledig van kracht zijn, in 2027. Het AI-kantoor moet erover waken dat systemen en hun ontwikkelaars in het gareel blijven lopen. Een overtreding van deze AI-regels heeft grote gevolgen. De boetes lopen op tot maximaal 35 miljoen euro of 7 procent van de wereldwijde omzet. Dit wordt bepaald op basis van het type overtreding en de grootte van het bedrijf.