Europees Parlement geeft zijn fiat voor AI-wetgeving 

Het Europese Parlement stemde met een duidelijke meerderheid voor de AI-wetgeving. Nu volgt een (eindelijk) laatste stap bij de Europese Raad, voordat de AI-wet officieel een feit is.  

De voorlaatste horde is genomen. Het Europees Parlement stemde woensdag voor de AI-wetgeving, waarvan de voorwaardelijke tekst in december reeds werd goedgekeurd en bijgewerkt na een akkoord van de lidstaten vorige maand. Nu heeft ook het Europees Parlement zijn fiat gegeven met een duidelijke meerderheid van 523 stemmen voor en 46 stemmen tegen. De laatste fase gaat nu in namelijk, goedkeuring van de Europese Raad. Vanaf dat moment is de wet écht goedgekeurd, en kunnen de eerst regels in werking treden. 

Eindmeet in zicht

De uitkomst van deze stemming initieert dat de wetgeving goed op weg is voor een officiële wet, die alleen door een definitieve goedkeuring van de Raad van kracht kan gaan. De AI-wetgeving heeft reeds een lange weg afgelegd, maar na meermaals te zijn goedgekeurd, heeft het nu de voorlaatste horde bereikt met een overduidelijke meerderheid. 523 stemmen voor, 46 tegen en 49 onthoudingen.  

lees ook

Amerikaanse AI-regulering mogelijk deze week al van kracht

Na goedkeuring van de Raad, zal de wet in de komende maanden gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. Twintig dagen nadien treedt de wetgeving officieel in werking. Het betreft een gefaseerde implementatie, waardoor volledige inwerkingtreding pas medio 2027 verwacht wordt. 

In dit artikel vind je meer informatie over de inhoud van de AI-wetgeving. Volgende week organiseert de redactie van ITdaily een ronde tafel over AI, waarbij experten hun visie en inzichten op tafel leggen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home