EU-voorstel over gedragscode rond AI binnen enkele weken klaar

Europa

Volgens Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor digitalisering in de Europese Commissie, is het een kwestie van weken eer de EU een finale gedragscode voorstelt rond AI.

Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor digitalisering in de Europese Commissie, is positief dat Europa binnen enkele weken een afgerond voorstel heeft, met daarin een gedragscode voor het gebruik van kunstmatige intelligentie in de EU. Bedoeling is dat de tech-industrie die dan wel onderschrijft.

Doemscenario’s

De afgelopen maanden steken steeds meer personen en organisaties de kop op, die hun zorgen uiten over generatieve AI. Die gaan zover dat de vrees voor een nucleaire oorlog of nieuwe pandemieën reëel is, in heel wat van die bezorgde stemmen. Kunstmatige intelligentie die evolueert tot het een gevaar is voor zelfs het voortbestaan van de mens, het is een angst die niet alleen meer in fictie leeft.

Nodige acties

Vestager vindt dat Europa en de Verenigde Staten een gezamenlijke gedragscode moeten opstellen, als buffer voor nieuwe wetten die intussen kunnen worden opgesteld. Via Twitter opperde ze dat watermerken (voor data waarmee AI leert) en externe audits bijvoorbeeld deel kunnen uitmaken van het voorstel.

Intussen wordt er nog steeds gewerkt aan de AI Act voor de Europese Unie. Die draait vooral rond biometrie en gezichtsherkenning. Volgens Margrethe Vestager duurt dat in het beste geval nog twee tot drie jaar en dat is te lang, vindt ze. Daarom is er alvast nood aan die gedragscode.

Ze deed deze uitspraken na een meeting tijdens de Trade en Technology Council tussen de EU en de Verenigde Staten. In een statement zei de TTC dat beide partijen teams met experten hebben samengesteld rond de mogelijke en huidige risico’s van AI en voor samenwerkingen over basisregels wat betreft kunstmatige intelligentie.

lees ook

Verdwijnt ChatGPT binnenkort uit Europa?

Het is de laatste tijd de zoveelste keer dat de gevaren van AI nadrukkelijk op de agenda staan van (internationale) beleidsmakers en prominente figuren. Recent was het ook nog een heet hangijzer tijdens een uitgebreide G7-top, waar ook de EU aanwezig was.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home