Een op de drie Belgische bedrijven investeert al in AI op de werkvloer

AI, artificiële intelligentie

Hoewel de meeste bedrijven AI dus niet als een grote uitdaging zien, ervaren werknemers dit wel degelijk zo.

Uit een Europees onderzoek door HR-specialist SD Worx bij meer dan vijfduizend bedrijven, waaronder 300 Belgische werkgevers en 1.000 Belgische werknemers, blijkt dat een op de drie (31%) Belgische bedrijven vandaag investeert in kunstmatige intelligentie op de werkvloer. Dat is helemaal in lijn met het Europese gemiddelde. Uitschieters zijn Polen (42%), Roemenië (40%) en Italië (36%). Finland (25%) blijkt hier minder prioriteit aan te geven. 

Hoewel de meeste bedrijven AI dus niet als een grote uitdaging zien, ervaren werknemers dit wel degelijk zo. Eén op de vijf van de ondervraagde Belgische werknemers (21%) vreest namelijk dat (generatieve) AI een significant deel van hun taken zal overnemen.

Dit percentage stijgt tot 32 procent onder de werknemers die al met (generatieve) AI werken. Nog uit de rondvraag blijkt dat één op de zes Belgische medewerkers (16%) vandaag regelmatig AI gebruiken in hun job. Meer dan zeven op de tien (73%) Belgische werknemers die AI gebruiken, vinden dat deze technologie waardevol is voor hun werk en voelen zich een stuk productiever. Deze resultaten zijn in lijn met de Europese gemiddelden.

“Kunstmatige intelligentie kan heel veel waarde creëren, zoals verbeterde efficiëntie, snellere klantenservice of interessante inzichten waarmee HR-managers aan de slag kunnen”, zegt Tom Saeys, COO bij SD Worx. “De juiste balans vinden tussen technologie zoals AI en menselijke ondersteuning is essentieel.”

“We moedigen innovatie aan en implementeren dit in het voordeel van onze klanten en medewerkers. We vertrouwen erop dat dit niet ten koste gaat van jobs; netto zullen er net extra jobs bijkomen. Maar het vergt wel een andere aanpak, voortdurende bijscholing en een levenslang leerproces, zowel voor bedrijven als werknemers, om het volledige potentieel ervan te kunnen benutten.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home