Een op twee organisaties in Benelux is onvoldoende veerkrachtig

veerkracht

Belgische executives geloven wel dat hun organisatie veerkrachtig moet zijn, maar de realiteit stemt niet altijd overeen met dat geloof. Verouderde techologische middelen verhinderen de veerkracht.

Veerkracht, ook vaak aangeduid met Engelstalige term resilience, is het vermogen van een organisatie om snel te kunnen reageren op veranderende externe omstandigheden. In een wereld die snel verandert en zich de laatste jaren van crisis naar crisis lijkt te slepen, is veerkracht een belangrijke capaciteit geworden voor bedrijven. SAS deed een globaal onderzoek naar de gepercipieerde veerkracht van executives. Aan de steekproef van meer dan tweeduizend deelnemers deden ook 323 respondenten uit de Benelux mee.

Over het belang van veerkracht bestaat geen discussie onder executives. Maar liefst 99 procent van de Benelux-respondenten is van mening dat hun organisatie veerkracht zal moeten tonen om overeind te blijven. Tegelijkertijd legt de studie van SAS een grote kloof tussen aspiratie en realiteit bloot. Slechts 45 procent van executives beschrijft het bedrijf als veerkrachtig, een op twee zegt onvoldoende uitgerust te zijn om disruptie het hoofd te bieden.

De grootste uitdagingen die worden genoemd zijn databeveiliging (49%), duurzaamheid (49%), het aantrekken en behouden van talent (48%) én het stimuleren van digitale transformatie (48%). Acht op tien spreekt zich wel optimistisch uit over de toekomst en eveneens tachtig procent zegt te willen investeren in de veerkracht van de organisatie.

Oude technologieën rem op veerkracht

Het gepercipieerde gebrek aan veerkracht blijkt vooral een technologisch probleem te zijn, concludeert SAS. Verouderde technologieën beperken immers de snelheid waarop organisaties kunnen reageren op veranderde omstandigheden. Snelheid is één van de belangrijkste voorwaarden van veerkrachtigheid.

lees ook

Redder in nood: hoe data mensenlevens kan redden in crisissituaties

De sleutel ligt bij data en analytics om de veerkracht te verhogen. 83 procent van de respondenten geeft aan dat zij geloven dat veerkracht haalbaar is met de juiste begeleiding en tools. Meer dan 93 procent van de respondenten ziet data en analytics als belangrijke elementen voor een resiliency-strategie. Verschillende problemen met data op het gebied van kwaliteit, integratie en cybersecurity vormen echter de voornaamste belemmering voor de uitvoering van de regels.

Vijf basisregels

SAS stelt vijf Resilience Rules op: snelheid en wendbaarheid, innovatie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid, datacultuur en -geletterdheid en tenslotte nieuwsgierigheid. “Ontwrichtende situaties zoals in Oekraïne, de recente instabiliteit bij banken en de opkomst van generatieve AI laten zien dat disrupties blijven komen. De flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven zal onverminderd op de proef worden gesteld, ook in de Benelux. Organisaties die proactief met disrupties aan de slag gaan, zullen de winnaars zijn van morgen”, zegt Remco den Heijer, Managin Director SAS Benelux.

Het volledige onderzoeksrapport kan je hier lezen. In deze blog gaat SAS dieper in op de resultaten voor de Benelux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home