‘Generatieve AI zal 300 miljoen jobs beïnvloeden’

ai jobs

De opkomst van generatieve AI-hulpmiddelen zal een grote impact hebben op het werk van mensen, concludeert Goldman Sachs. Die impact hoeft niet per se negatief zijn.

Dankzij de inspanningen van onder meer OpenAI en Microsoft krijgt generatieve AI een steeds prominentere rol in ons werk en leven. In die mate dat sommige mensen beginnen te vrezen voor hun werkzekerheid op de lange termijn. Hoe terecht is die vrees? Volgens onderzoek van Goldman Sachs zijn er gegronde redenen om aan te nemen dat bredere adoptie van generatieve AI een grote, globale impact zal hebben op het werk van mensen.

Generatieve AI zoals ChatGPT is namelijk in staat om output te leveren die qua kwaliteit niet meer veraf is van wat een menselijke medewerker kan, en sommige taken kan AI zelfs al beter. Daarnaast is de technologie nu ook veel toegankelijker geworden voor kleinere bedrijven die niet de middelen in huis hebben om hun eigen kunstmatige hulpmiddelen te ontwikkelen. Goldman Sachs meent dan ook dat twee derde van alle huidige jobs wereldwijd zal te maken krijgen met een of andere vorm van automatisering.

lees ook

AI voor de massa: een geschenk of een gevaar?

Kunstmatige intelligentie zal op termijn een vierde van het werk dat nu door mensen wordt gedaan, kunnen overnemen. Dat komt neer op wereldwijd driehonderd miljoen jobs die de impact van generatieve AI zullen voelen.

Aanvullen, niet vervangen

De bevindingen liggen in lijn met onderzoek dat OpenAI liet uitvoeren. De schattingen van het bedrijf achter ChatGPT zijn zelfs nog bouder en claimen dat tachtig procent van alle jobs zal veranderen door de inmenging van generatieve AI. OpenAI is natuurlijk snel om te zeggen dat AI dient om het werk van mensen te vereenvoudigen en juist te verrijken, en niet om mensen zonder job te laten komen.

Die conclusie volgt ook Goldman Sachs. Het onderzoek besluit dat automatisering de deur naar nieuwe jobs moet openen waar unieke menselijke vaardigheden die een machine niet kan nabootsen, meer tot hun recht komen. Goldman Sachs gelooft dan ook op lange termijn op een positieve impact van AI op de globale economie: over een periode van tien jaar zal het globale GDP met zeven procent stijgen.

Enthousiasme wint van angst

Het thema leeft duidelijk in de bedrijfswereld, want deze week pakte ook Salesforce uit met een onderzoek. De CRM-specialist peilde hoe bedrijven zelf tegenover generatieve AI staan. De rondvraag leerde ons dat enthousiasme (voorlopig?) de bovenhand heeft op angst.

lees ook

‘Nieuwsgierigheid naar AI is groter dan angst om job te verliezen’

Zes op tien werknemers kijkt uit naar de mogelijkheden van AI, vier op de tien voelt bezorgdheid. Hoe samen te leren werken met kunstmatige intelligentie, belooft de grote uitdaging voor de komende jaren te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home