SAS wil toegangsdrempel AI verlagen met ‘voorverpakte’ modellen

sas innovate
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

SAS introduceert tijdens Innovate zijn nieuwe ‘AI-pakketten’: lichte, op maat gemaakte modellen voor een snelle implementatie.

Generatieve AI domineert ook tijdens SAS Innovate de debatten. Organisator SAS wil AI praktisch inzetbaar maken voor een groot publiek. Naast een reeks genAI-gerelateerde aankondigingen voor het Viya-platform, brengt SAS ook een nieuw aanbod op de markt. SAS biedt vanaf nu ook industrie-specifieke, lichtere AI-modellen aan die bedrijven als een pakket kunnen afnemen.

“Je hebt verschillende manieren in hoe bedrijven AI gebruiken”, zegt SAS CTO Bryan Harris tijdens zijn keynote. “Er zijn de AI-bouwers, maar ook gebruikers die AI gewoon willen consumeren. Bij SAS willen we iedere soort gebruiker ondersteunen.” Met Models wil SAS dus vooral bedrijven aanspreken die niet de technische middelen en expertise hebben om zelf AI te bouwen.

AI uit de doos

Wanneer het over generatieve AI gaat, wordt er te veel over de grote LLM’s van OpenAI, Google, Anthropic en co gesproken, vindt Marinela Profi, Strategic AI Advisor bij SAS. “In werkelijkheid vormen LLM’s maar een klein deel van de modelleringsbehoeften van echte productie-implementaties van AI en besluitvorming voor bedrijven. LLM’s alleen gaan je businessproblemen niet oplossen.”

De ‘voorverpakte’ modellen van SAS zijn gericht op concrete praktijksituaties die zich wel over verschillende sectoren kunnen uitstrijken, van fraudedetectie tot optimalisatie van de toeleveringsketen en documentverwerking. SAS meent dat die industrie-specifieke aanpak nog meer voordelen biedt. De modellen zijn ontworpen met snelle implementatie in gedachten, om onmiddellijke resultaten te leveren. De eerste modellen zullzn in de loop van dit jaar beschikbaar komen en worden op basis van individuele licenties afgenomen.

Wie toch graag liever zelf knutselt met AI, kan beroep doen op de Workbench in Viya. Op dit doe-het-zelf-knutselhok kunnen bedrijven hun eigen AI-applicaties bouwen: SAS zorgt voor het nodige gereedschap. Na de aankondiging in september 2023 is Viya Workbench nu algemeen beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home