2 euro per gigabyte: zoveel betaal je (gemiddeld) voor mobiele data in België

mobiele data België prijzen

Waar ter wereld betaal je het minst voor mobiele data? Een Britse prijsvergelijker nam telecomprijzen wereldwijd onder de loep. België zit in de duurste helft.

België staat al jaren gekend voor zijn hoge telecomprijzen en een globale studie heeft dat nog maar eens bevestigd. De Britse prijsvergelijker Cable.co.uk heeft de prijzen van mobiele data in 237 landen en eilandengroepen onder de loep genomen. Op de interactieve kaart kan je de prijzen in dollar bekijken, maar om de prijzen in de lokale munteenheid te weten, kan je ook een Excel-sheet downloaden.

Volgens de studie kost mobiele data in België gemiddeld 2,08 euro per gigabyte. 52 verschillende formules werden onder de loep genomen om tot die conclusie te komen. Prijzen per gigabyte variëren van 0,12 cent tot maar liefst 18 euro in de duurste tarieven die Cable.co.uk analyseerde.

Kijken we naar onze directe buurlanden, dan valt vooral het verschil met Frankrijk op. Onze zuiderburen zitten bij de goedkoopste landen van Europa en zelfs wereldwijd. In Frankrijk betaal je gemiddeld 0,18 cent per gigabyte, al zijn er wel uitschieters tot zestig euro. Duitsland zit binnen onze prijsklasse met een gemiddelde prijs van 2 euro per gigabyte. Nederland is verrassend genoeg uit de boot gevallen in het onderzoek.

Duur, maar niet de duurste

De Britten plaats ons land in de globale ranglijst op plaats 166 van de 237 onderzochte landen. Dat betekent dat mobiele data in België duur is, maar het kan nog veel duurder. Over het algemeen liggen de prijzen in Afrikaanse landen en afgelegen eilandgroepen het hoogst, wegens een gebrek aan infrastructuur in die gebieden. Zimbabwe is de absolute prijskampioen met een gemiddelde prijs per gigabyte van 43,75 dollar.

Wil je het goedkoopste mobiele internet, dan moet je naar Israël verhuizen. De gemiddelde prijs ligt, omgerekend naar dollar, het laagst op 2 dollarcent per gigabyte. Zelfs het duurste tarief dat onderzocht werd kostte daar nog geen dollar per gigabyte. Ook in Italië, San Marino en als het wat exotischer mag Fiji is mobiele data spotgoedkoop.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home