Gevaarlijke ‘crash code’-berichten bevriezen WhatsApp

whatsapp

Er is opnieuw een reeks ‘crash codes’ ontdekt door malafide gebruikers die de app continu laten crashen op iPhone- en Android-toestellen. Naast een heleboel rare tekens in een bericht kunnen ook vCards worden gestuurd om de app te laten crashen. Eens je de code ontvangt, wordt de app onbruikbaar.

De gevaarlijke codes vinden hun oorsprong in Brazilië volgens WABetaInfo en gaan snel de wereld rond. Op het eerste zicht gaat het om berichten waar je niets uit kan maken, maar de random reeks aan vreemde tekens zorgt voor renderproblemen binnen WhatsApp. Van zodra de app het bericht ontvangt, ongeacht of je het bericht leest of niet, crasht de app.

Naast ‘crash codes’ kunnen ook vCards (virtuele visitekaartjes) worden ingeschakeld om de malafide code te integreren. De gevaarlijke codes worden online gedeeld on forums. Aangezien WhatsApp wereldwijd 1,5 miljard gebruikers heeft en de code door iedereen kan worden ingevuld, is het gevaar reëel.

Onmiddellijke crash

Eenmaal je zo’n bericht ontvangt en de app crasht, kan je niets meer doen. De app herstarten of je smartphone opnieuw opstarten helpt niet. Het enige wat je kan doen, is de app verwijderen en opnieuw installeren.

Wie geluk heeft en WhatsApp Web gebruikt, de webversie van WhatsApp, kan het malafide bericht verwijderen. Om dit te kunnen, moet je al wel ergens zijn ingelogd met je account. Na de hack inloggen via WhatsApp Web lukt namelijk niet meer omdat je een barcode moet scannen via de app die niet meer functioneert.

Om te voorkomen dat je plots in een groep wordt gezet via WhatsApp die het malafide bericht bevat, kan je de beveiligingsinstellingen aanpassen zodat enkel mensen in je contactenlijst je kunnen toevoegen aan een WhatsApp-groep. Ga daarvoor naar het instellingenmenu, kies Account, Privacy, kies Groepen en vink daar Mijn contacten aan.

Chathistoriek verloren

Wie de app opnieuw moet installeren, verliest automatisch alle chathistoriek en bijhorende mediabestanden uit WhatsApp. Om dat te voorkomen, loont het om automatische back-up te laten nemen van je WhatsApp. Ga naar het instellingenmenu, kies Chats, Chat back-up en kies daar hoe dikwijls je een back-up wil maken (dagelijks, wekelijks of maandelijks) naar Google Drive. Enige vereiste daarbij is uiteraard een Google-account gekoppeld aan Google Drive.

Facebook (eigenaar van WhatsApp) bevestigt dat het op de hoogte is van de ‘crash codes’ en rolt op dit ogenblik een patch uit. Het bedrijf benadrukt daarmee dat het altijd belangrijk is om WhatsApp up-to-date te houden door updates te downloaden van zodra ze beschikbaar zijn.

Tip: WhatsApp lost zes kwetsbaarheden stiekem op

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home