WhatsApp overweegt nieuw label om encryptie duidelijker te maken

whatsapp iphone

Al je WhatsApp-berichten zijn standaard versleuteld, maar WhatsApp denkt dat niet iedereen dat weet. Een nieuw labeltje moet de functie meer onder de aandacht brengen.

WhatsApp wil bovenaan chatgesprekken voluit vermelden dat ze end-to-end versleuteld zijn. De versleuteling is nochtans niet nieuw: WhatsApp implementeerde end-to-end encryptie al in 2016 en koos bovendien voor het Signal-protocol. Dat wordt ook door de gelijknamige app gebruikt, en heeft als open protocol de naam erg veilig te zijn.

Berichten die je met WhatsApp stuurt, worden met andere woorden versleuteld zodra je op verzenden klinkt, en worden pas terug ontcijferd op het toestel van de ontvanger. Zelfs moederbedrijf Meta kan niets met de bits en bytes die over de servers passeren. WhatsApp stelt echter vast dat die kennis niet alomtegenwoordig is. Dat de berichtendienst eigendom is van Meta, doet vermoedelijk niet goed aan de perceptie rond veiligheid en privacy bij de app.

De oplossing: een label bovenaan waar expliciet bijstaat dat de berichten versleuteld zijn. Het label komt waar nu de status van een contactpersoon staat (online, of laatst gezien op…). Je krijgt de disclaimer even te zien, waarna die plaats ruimt voor de andere informatie.

Onvoldoende kennis

De vraag is maar of die zet echt zal helpen. Bij het grote publiek is er niet noodzakelijk voldoende parate kennis om te weten wat end-to-end encryptie precies is of hoe veilig het achterliggende protocol is. Mensen stappen nog geregeld over naar Signal (met hetzelfde protocol) of zelfs Telegram in naam van veiligheid. Voor die laatste is dat helemaal ironisch, want het encryptie-algoritme van Telegram is niet open en bleek al meerdere malen niet adequaat. WhatsApp communiceert bovendien al duidelijk dat berichten versleuteld zijn wanneer je een nieuwe chat start.

De disclaimer verschijnt momenteel in testversies van de app. De uitrol naar de grote massa is vermoedelijk niet zo ver af. Het label zelf is niet zo heel interessant, maar het is een goed moment om even stil te staan bij bovenstaande.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home