Microsoft Teams groeide sterker dan Zoom tijdens lockdown

videoconferencing

Videoconferencingtools hebben goed geboerd de voorbije maanden, als gevolg van de wereldwijde lockdowns om de corona-curve af te vlakken, die ons allemaal aan huis gekluisterd hielden. Hoewel Zoom een flitsende start kende, lijkt Microsoft Teams uiteindelijk de grote winnaar.

Dat moet alleszins blijken uit de Productivity Tracker van SaaS-leverancier Aternity, die zich specialiseert in experience management van werknemers in een digitale werkplek. Aternity onderzocht data die rechtstreeks afkomstig zijn van de endpoints van werknemer, om te zien welke apps ze het meeste gebruiken doorheen de dag.

Het rapport toont in de eerste plaats dat de massale verschuiving naar thuiswerk in de afgelopen maanden voor een wildgroei aan samenwerkingstools heeft gezorgd. Werknemers doen doorheen de dag beroep op meerdere vergelijkbare tools om hun werk gedaan te krijgen en in contact te blijven met collega’s en zakelijke partners.

Microsoft Teams grootste groeier

Terwijl Zoom de sterkste groeier was in de eerste maand van de lockdown, lijken de verschillende privacy- en securityproblemen die daarna aan het licht kwamen ervoor te hebben gezorgd dat Microsoft Teams een inhaalbeweging kon maken en Zoom begin mei zelfs heeft voorbijgestoken.

Op 14 juni was het gebruik van Microsoft Teams met 894 procent toegenomen tegenover de week van 17 februari, vlak voordat wereldwijd lockdowns werden afgekondigd. In dezelfde periode groeide het gebruik van Zoom met 677 procent. Opvallend daarbij is dat Zoom er niet in is geslaagd om tijdens deze periode meer grote enterprise-klanten naar zich toe te trekken, daar is Microsoft de sterkhouder.

Skype for Business boet in

De groei van Teams ging overigens ook ten koste van Skype for Business. Het marktaandeel van Skype for Business daalde tussen 17 februari en 14 juni van 76 naar 45 procent, terwijl dat van Teams toenam van 11 tot 34 procent.

Aternity verwacht dat Teams de fakkel van Skype zal overnemen binnen zes tot acht weken, maar wijst er tegelijk op dat een deel van het verloren marktaandeel van Skype ook door Zoom (+3,49%), WebEx (+3,49%) en Slack (+1,08%) wordt overgenomen. Dat duidt opnieuw op de toegenomen wildgroei aan communicatietools die werknemers gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home