Bellen en surfen via Undo: België krijgt nieuwe (virtuele) operator met focus op milieu-impact

Ons land krijgt een nieuwe (virtuele) telecomoperator: Undo. De provider maakt gebruik van het Orange-netwerk en probeert zich te onderscheiden door groene initiatieven.

Voortaan kan je surfen, bellen en sms’en via Undo. Dat is een nieuwe virtuele mobiele operator (MVNO). Undo heeft dus geen eigen netwerkinfrastructuur, maar biedt zijn diensten aan via het mobiele 4G- en 5G-netwerk van Orange.

Tarieven

In eerste instantie richt Undo zich op de consument met een eenvoudig maar competitief aanbod dat uit drie pakketten bestaat:

GBSMSBelmin.KG C02Prijs/maand
Undo S201005002€ 10
Undo M40100Onbeperkt5€ 20
Undo XL200OnbeperktOnbeperkt10€ 30

Undo probeert zich te onderscheiden van de concurrentie door in te zetten op ecologie. Zo wordt er per nieuwe abonnee één nieuwe boom gepland in Congo. Voor Undo XL-klanten gaat er iedere maand een boom de grond in. Daarvoor is Undo betrokken bij een herbossingsproject op 140 km van Kinshasa in samenwerking met lokale partner IBI Village.

CO2-compensatie

Iedere klant krijgt maandelijks een budget aan te compenseren CO2, uitgedrukt in kg. Die kan je dan gebruiken om te investeren in de ondersteuning van één van drie projecten die Undo voorstelt, waarvan er twee rechtstreeks proberen om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen:

  • Biochar: dit project verwerkt het afvalproduct dennenschors tot compost.
  • Everest Carbon: dit initatief in India haalt CO2 uit de lucht en slaat het opnieuw op in de grond.
  • Nuestark: dit project stopt CO2 in gerecycleerd beton, en wil beton klimaatneutraal krijgen.

Verder ondersteunt Undo nog enkele andere projecten in Congo, zoals een educatie-project waarbij een school wordt gerenoveerd, of een initiatief rond gezondheidszorg.

Undo-klanten krijgen toegang tot een app die hen bewust maakt van de CO2-impact van hun telefoongebruik. Zo kan je kijken wat de impact is van je surf- of belgedrag, maar ook het opladen van je toestel. De aankoop van het toestel dat je gebruikt, wordt eveneens in rekening gebracht. Daarvoor houdt Undo rekening met de milieurapportage van de fabrikant in kwestie. Zelfs de bestelling van je Undo-simkaart wordt bij je voetafdruk geteld. Undo raadt dan ook het gebruik van eSim aan. Idealiter is je CO2-impact niet groter dan wat je via Undo kan compenseren.

Daad bij het woord

Het bedrijf zelf gaat heel ver in bewustmaking rond CO2-emissies, en voert de daad bij het woord. Undo zelf werkt helemaal digitaal, en heeft geen kantoor. De website is zo efficiënt mogelijk gebouwt en gebruikt kleuren die minder energie zouden vergen van het scherm van de bezoeker.

Een aanbod specifiek bedrijven staat op de roadmap, horen we van Undo, maar is vandaag niet de focus. “Momenteel richten we ons op de residentiële markt en kmo’s/zelfstandigen, maar nog niet op grote bedrijfsklanten. Dat staat op de planning, maar vereist een veel complexer productaanbod”, klinkt het. Voorlopig kan iedereen die zelf instaat voor z’n mobiel abonnement in ieder geval het groene initiatief overwegen via een aanbod dat erg competitief is, en meer gigabytes voor je centen biedt dan de alternatieven van Orange zelf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home