Gebruik jij al een eSIM? Technologie blijft onbekend en onbemind in België

De drie grote Belgische operatoren verwachten dat eSIM op termijn de klassieke SIM-kaart zal vervangen, maar zo ver is het nog niet. De technologie spreekt op dit ogenblik vooral een niche aan, terwijl ze bij het grote publiek niet zo gekend is. Er zijn nochtans heel wat voordelen aan verbonden.

Sinds 2020 ondersteunen Orange en Proximus eSIM op compatibele smartphones. Telenet bracht eSIM in datzelfde jaar naar wearables, en brengt de technologie dit jaar ook naar mobiele telefoons. De digitale virtuele simkaart heeft heel wat voordelen tegenover het fysieke kaartje: ze is flexibeler, eenvoudiger te activeren, en maakt plasticverbruik en transport overbodig. Toch is de interesse bijna vier jaar na de introductie van eSIM op de Belgische markt heel beperkt.

Beperkte populariteit

Orange is bereid interessante cijfers te delen. 41 procent van het klantenbestand van de provider heeft op dit moment een smartphone die compatibel is met eSIM. Dat is een significant percentage. eSIM werd aanvankelijk op high-end-telefoons geïntroduceerd, maar sijpelt steeds meer door naar het grote publiek, zoals dat cijfer aantoont.

lees ook

Telenet lanceert eSIM voor iPhone en Android op 29 januari

Toch gebruikt slechts vier procent van de klanten ook effectief een eSIM. Dat is niet zo veel, aangezien Orange in zijn verkooppunten eSIM zelf voorstelt wanneer klanten een compatibel toestel kiezen. Proximus deelt geen concrete aantallen, maar bevestigt het verhaal. De provider ziet dat het merendeel van de klanten terughoudend is om hun SIM-kaart te digitaliseren.

Veel voordelen

De drie providers geloven met overtuiging in de voordelen van eSIM. Die zijn talrijk, te beginnen met het milieuaspect. SIM-kaartjes zijn klein, maar alomtegenwoordig. Wanneer de fysieke kaartjes overbodig worden, spaart dat toch wat plastic uit. Ook het transport (doorgaans per post) valt weg.

Belangrijker voor de eindklant is echter het gemak. eSIM maakt het mogelijk om volledig digitaal een abonnement te activeren. In een paar klikken registreer je een smartphone bij de provider van je keuze. Zo komt er een einde aan het gepruts, wachten op een nieuwe simkaart en het wisselen van de piepkleine kaartjes.

Bovendien maakt eSIM het eenvoudiger om meer dan één telefoonnummer op een toestel te combineren. Proximus, Telenet en Orange wijzen alle drie op de mogelijkheid om via eSIM een professioneel en privaat nummer op één toestel te gebruiken. Wie dat vandaag wil doen zonder eSIM, heeft een smartphone met ruimte voor twee simkaarten nodig.

Ook in het buitenland zijn er voordelen. Zo kan je voor op vakantie in het buitenland snel een eSIM activeren van een lokale provider of een roaming-specialist, om zo te surfen zonder je bankrekening te plunderen.

Onbekende technologie

Toch is er geen stormloop naar eSIM. Onbekend is onbemind, lijkt de consensus. Orange weet uit eigen onderzoek dat de technologie nog weinig bekendheid geniet, en de meerwaarde doorgaans niet gekend is. Wanneer de provider de kans krijgt om in dialoog te gaan met klanten, wordt de interesse wel gewekt. Ook Proximus merkt dat de kennis bij het grote publiek over het algemeen beperkt is.

Iedereen is het erover eens dat de doorbraak van eSIM er wel zal komen, en eerder vroeger dan later. Telenet van zijn kant verwacht dat de technologie eerst in wearables zoals smartwatches zal doorbreken. Daarom richtte de provider zich naar eigen zeggen in eerste instantie op de uitrol van eSIM in die context, ten koste van de beschikbaarheid ervan op gewone telefoons. Op dit moment is Telenet nog altijd de enige die eSIM-functionaliteit voor wearables op die manier aanbiedt.

De GSMA (de organisatie achter de standaarden voor mobiele telefoons) droomt al sinds 2010 over software-gebaseerde SIM-kaarten, en wearables waren effectief de eerste doelgroep. Voor Apple in 2018 eSIM naar de smartphone bracht, introduceerde Samsung in 2016 al de Gear S2: een smartwatch met 3G-eSIM-compatibiliteit.

eSIM als standaard

De ontwikkelingen op vlak van eSIM zorgen ervoor dat de digitale simkaart de standaard zal worden. Van de kant van de leveranciers mogen we volgens de Belgische providers in de nabije toekomst al de eerste toestellen verwachten die enkel met eSIM werken.

In de VS staat de adoptie van eSIM al een stuk verder. Daar lanceerde Apple z’n iPhone 14 al zonder ruimte voor een fysieke simkaart. Wanneer dergelijke toestellen de Europese markt bereiken, zal de adoptie in een stroomversnelling komen. Orange verwacht dat tegen 2028 de helft van de aansluitingen via eSIM zal gebeuren, en tegen de virtuele digitale SIM-kaart tegen dan het nieuwe normaal zal zijn.

Dat is zoals hierboven aangehaald over het algemeen een goede zaak. Toch is er ook een nadeel: wisselen van telefoon is iets complexer met eSIM. Per telefoon moet je digitaal een eSIM-profiel maken en koppelen. Verander je van toestel, dan moet je dus even in de instellingen prutsen. Je provider helpt je daar in principe bij aan de hand van duidelijke instructies en een app, maar het is natuurlijk iets minder eenvoudig dan gewoon een kaartje versteken.

Compatibele toestellen

Kan jij al aan de slag met eSIM? De kans is best groot wanneer je een modern en iets duurder toestel hebt. Sinds de lancering van de iPhone XS in 2018 zijn alle toestellen van Apple compatibel. Met alle variaties van de iPhone 11, 12, 13 en 14 kan je dus overstappen naar eSIM, of op vakantie een eSIM activeren voor roaming.

Android blijft niet achter. Samsung is helemaal mee met eSIM in zijn S-reeks. Alle toestellen uit de S20, S21, S22 en S23-reeks zijn compatibel, net als toekomstige smartphones. Ook de Z Flips en Folds zijn compatibel, vanaf editie 2, samen met de oude Notes (20 en 20 Ultra). Oppo is mee met de X3 en X5 (Pro), maar is sinds die X5 helaas gestopt met de lancering van z’n vlaggenschiptelefoons in België. Google heeft eSIM omarmt met z’n Pixels.

Verder moeten we nog de Noka G60 vermelden, samen met de Xiaomi 12 T Pro en natuurlijk de Fairphone 4: de ecologische insteek van dat toestel maakt eSIM haast verplicht. Alle toekomstige high-end-toestellen van de genoemde fabrikanten blijven eSIM in theorie ondersteunen. Reken er verder op dat ook andere fabrikanten en vooral ook minder dure toestellen binnenkort compatibel zullen zijn.

Online aan de slag

Interesse in de activatie van een eSIM? Dat kan voor Orange en Proximus op dit moment handig online of via de app. Voor Telenet moeten we nog even wachten, al laat de provider weten dat eSIM nog begin 2024 naar de smartphone zal komen. Je kan perfect wisselen van je fysieke SIM-kaart naar een eSIM, al is de meerwaarde van een wissel op een toestel waarop je maar één telefoonnummer gebruikt natuurlijk beperkt. Een overstap is wel handig wanneer je een eSIM als tweede nummer wil toevoegen aan je toestel.

Ga je op vakantie? Dan kan je bij internationale providers naar een eSIM kijken. Ubigi is een voorbeeld van een interessante partij die over landsgrenzen heen datapakketjes via een virtuele simkaart aanbiedt. Configureren gebeurt ook hier online via een QR-code of een app.

Wanneer je met één SIM-kaart werkt die in je toestel zit, en je hebt geen nood aan internationale roaming, is er weinig reden om nu plots over te stappen naar eSIM. Bij één van je volgende smartphones zal dat waarschijnlijk veranderen. Wissel je van provider, dan is eSIM wel de snelle en milieuvriendelijke optie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home