5G bereikt 95 procent van Belgische huishoudens

5G orange telenet proximus

BIPT ziet snelle vooruitgang in de uitrol van 5G in België. 95 procent van de huishoudens is buitenshuis gedekt, 76 procent binnenshuis.

Het BIPT brengt de vooruitgang van 5G-netwerken in België (letterlijk) in kaart. Eerder deze week deelde de telecomregulator al cijfers over het stijgende belang van 5G in het mobiele dataverkeer. Die toename is alleen mogelijk als er ook voldoende dekking is. Dat zit volgens BIPT goed snor: 5G bereikt vandaag 95 procent van de Belgische huishoudens.

lees ook

Meer 5G, minder telefoneren: Belgische honger naar mobiele data neemt toe

Er hoort een kleine kanttekening bij die stelling: de dekkingsgraad buitenshuis ligt hoger dan die binnenshuis. Buiten zijn dus 95 procent van de Belgische huishoudens voorzien van een 5G-netwerk in hun omgeving, maar die 5G-connectiviteit geraakt niet bij iedereen tot binnen. Binnenshuis is toch ook een mooie 76 procent van de huishoudens gedekt. De cijfers zijn gebaseerd op een meting in april.

Telenet hoogste dekking buiten, Proximus binnen

De dekkingskaarten van BIPT zetten ook de drie grote providers tegenover elkaar. Buitenshuis is Telenet de meest aanwezige 5G-provider. De netwerkinfrastructuur bereikt 85 procent van het grondgebied en 95 procent van de huishoudens. Proximus volgt met respectievelijk 75 procent en 92 procent, Orange mag met 63 procent en 83 procent een tandje bijsteken.

bipt 5G buitenshuis
Bron: BIPT

Kijken we naar de dekking binnenshuis, dan is Telenet ook de grootste wat het bereikte grondgebied betreft: 57 procent tegenover 43 procent voor Proximus en 40 procent voor Orange. Proximus slaagt er wel in om 76 procent van huishoudens te bereiken, wellicht door een sterke aanwezigheid in steden. Telenet en Orange vinden beide binnenshuis 67 procent van de huishoudens.

De uitrol van 5G verloopt niet overal in ons land aan dezelfde snelheid, merkt BIPT op. De uitrol start meestal in dichtbevolkte stedelijke gebieden voordat de dekking wordt uitgebreid naar minder dichtbevolkte regio’s. Over het algemeen hebben het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een hogere dekking dan het Waalse Gewest. De verschillen tussen de regio’s worden stilaan wel kleiner.

Overgangsfase

De cijfers van BIPT tonen aan dat 5G stilaan alomtegenwoordig is, ondanks de trage start die België genomen heeft. Die overgang kan gepaard gaan met enkele groeipijntjes. De uitrol van 5G verloopt gelijktijdig met de uitfasering van 3G-netwerken. Daarnaast bereikt het huidige 4G-netwerk zijn verzadigingspunt door het grote aantal gebruikers. Vooral in landelijke gebieden kan dit zich op korte termijn vertalen in tijdelijke verstoringen van de connectiviteit of de kwaliteit van de diensten.

Op termijn zal 5G wel voor sneller en stabieler mobiel internet zorgen. Maar ook het vaste internet wordt steeds beter in België. Het aantal gigabitlijnen groeide in 2023 met 59 procent. Dat is nog lang niet het eindpunt: de drie grote telecomoperatoren racen tegen elkaar richting 10 Gbps-internet.

lees ook

Surfen op gigabitgolven: Belgische telecomproviders racen naar 10 Gbps

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home