BIPT steunt beroepsprocedure tegen retributies die ‘uitrol glasvezel bemoeilijken’ 

Het BIPT zal de beroepsprocedure tegen retributies van Vlaamse gemeenten steunen, zodat telecomoperatoren niet moeten opdraaien voor de bijhorende kosten voor de aanleg van internet en telefonie. 

Diverse Vlaamse gemeenten, waarvan Dendermonde alvast één is, hebben recent extra retributies ingevoerd voor werken op het openbaar domein. Hierdoor moeten ook telecombedrijven betalen voor de aanleg van internet en telefonie. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) is het hier niet mee eens en sluit zich aan bij een beroepsprocedure voor de Raad van State, aldus persagentschap Belga. 

Retributies

Verschillende Vlaamse gemeenten voeren retributies in voor werken op het openbaar domein. Over hoeveel gemeenten het precies gaat, is niet duidelijk. ‘Dit brengt een hoge en onvoorspelbare last mee voor de telecombedrijven en dreigt dus ook de verdere uitrol van snelle glasvezelnetwerken te bemoeilijken’, stelt Michel Van Bellinghen, BIPT-voorzitter.

Het BIPT steunt nu de beroepsprocedure in een poging een signaal te geven aan de gemeenten om hiermee te stoppen. Verder benadrukt de telecomregulator dat het aanleggen van glasvezel op de gevels van gebouwen toegelaten is.  

Samenwerkingsdeal

Enkele maanden geleden werd de Gigabit Infrastructure Act (GIA) goedgekeurd, die de aanleg van glasvezel zou moeten vereenvoudigen. Dit zou voornamelijk voor grotere mobiele operatoren nadelig zijn, aangezien de concurrentie voor hen zal stijgen nu ook kleinere operatoren met deze vereenvoudigde procedures sneller een vergunning kunnen bemachtigen.

lees ook

Proximus en Telenet bespreken samenwerkingsdeal glasvezel 

De aanleg van glasvezel kost bovendien veel geld. Recent zette BIPT de deur voor samenwerkingen op een kier, zodat telecomoperatoren kunnen samenwerken in dichtbevolkte gebieden, om zo de kosten te drukken. Eén van die mogelijke samenwerkingen zou wel eens tussen Proximus en Telenet kunnen zijn, volgens De Tijd. De telecomoperatoren zitten rond de tafel om een samenwerkingsdeal te bespreken.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home