De Verenigde Staten heeft aanklachten ingediend tegen het Chinese Huawei op verdenking van bedrijfsspionage bij een Amerikaans bedrijf en het plegen van bankfraude. Dat schrijft Bloomberg.
In een eerste aanklacht beschuldigt de Amerikaanse overheid Huawei, twee gelieerde bedrijven en CFO Meng Wanzhou van bankfraude en samenzwering in verband met zaken in Iran. Daarbij zou het handelsembargo van de VS tegenover Iran zijn geschonden. Wanzhou werd begin december in Canada gearresteerd, op vraag van de Amerikanen. Ze staat momenteel onder huisarrest en vecht tegen een uitlevering naar de Verenigde Staten.
Daarnaast wordt Huawei er in een tweede aanklacht van verdacht informatie te hebben gestolen van de Amerikaanse telecomprovider T-Mobile, met betrekking tot een robot om telefoons te testen. Het bedrijf zou volgens de beschuldiging bovendien bonussen hebben uitgedeeld aan werknemers die erin slaagden technologie van concurrenten te bemachtigen. T-Mobile klaagde Huawei hier in 2014 reeds voor aan. Volgens Huawei ging het om acties van ‘rogue actors‘ binnen het bedrijf.
Volgens Christopher Wray, directeur van de FBI, tonen de aanklachten “de onbeschaamde en hardnekkige acties van Huawei om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te exploiteren en de vrije en eerlijke wereldwijde markt te bedreigen”.
Huawei ontkent
Huawei ontkent in een reactie aan Bloomberg alle schuld in beide zaken. “Het bedrijf ontkent dat het of zijn dochteronderneming of gelieerde onderneming een van de beweerde schendingen van de Amerikaanse wetgeving, die in elk van de beschuldigingen is uiteengezet, heeft begaan, is zich niet bewust van enig vergrijp door Mevr. Meng en meent dat de Amerikaanse rechtbanken uiteindelijk dezelfde conclusie zullen trekken.”
De Chinese overheid schaart zich achter Huawei en heeft opnieuw gevraagd om het arrestatiebevel van Meng Wanzhou in te trekken en niet verder te gaan met haar uitlevering. Wanzhou is naast de CFO van Huawei ook dochter van de oprichter van het bedrijf, Ren Zhengfei.
De Canadese overheid heeft ondertussen bevestigd dat het een formeel uitleververzoek heeft ontvangen van de VS. De Canadese minister van Justitie heeft nu dertig dagen de tijd om het verzoek te beoordelen en goedkeuring te geven om door te gaan met hoorzittingen. Tijdens die hoorzittingen zal Meng het uitleververzoek nog kunnen aanvechten, waardoor het nog enkele maanden kan duren voor een definitieve beslissing valt.
Update 29/01/2019, 9u53: Onze redactie ontving ondertussen volgend officieel statement van Huawei (in het Engels):
Huawei is disappointed to learn of the charges brought against the company. After Ms. Meng’s arrest the Company sought an opportunity to discuss the Eastern District of New York investigation with the Justice Department, but the request was rejected without explanation.
The allegations in the Western District of Washington trade secret indictment were already subject to a civil suit that was settled by the parties after a Seattle jury found neither damages or willful and malicious conduct on the trade secret claim.
Gerelateerd: ‘Er bestaat geen bewijs tegen Huawei over Chinese spionage’