Google Cloud wil vendor lock-in bestrijden

Goed voor Google

Google Cloud

Google Cloud wil het huidige cloudlandschap omtoveren tot een meer open alternatief waarbij klanten vlotter tussen verschillende providers kunnen wisselen. Opensource speelt daarbij een belangrijke rol.

Google Cloud-CEO Thomas Kurian wil het bestaande cloud-ecosysteem meer open maken. Die ambitie communiceert hij via een blogpost. In de visie van Google wordt het eenvoudiger voor klanten om workloads te verspreiden over de infrastructuur van verschillende providers en on-premises-alternatieven. Kurian wil de Google-diensten daarom beter laten samen werken met andere providers. Een illustratie van die ambitie is BigQuery Omni, dat Google deze zomer lanceerde.

Meer keuze

Officieel is het de ambitie van Kurian en Google Cloud om klanten meer opties te geven in hun technologiekeuze. Het moet aan organisaties zijn om te kiezen met welke partijen ze op een gegeven moment voor een bepaalde workload in zee gaan, en wisselen mag geen complexe zaak zijn. Vandaag is het niet eenvoudig om van bijvoorbeeld AWS naar Azure of omgekeerd te verhuizen met je digitale infrastructuur. Kurian wil in essentie vendor lock-in afvoeren.

Opensource speelt daarin een belangrijke rol volgens de cloudbaas. Door met een opensource-fundering te werken over meerdere clouds en on-premises heen, ontstaat er een compatibel ecosysteem waartussen je wel workloads kan verhuizen. Kurian stipt nog aan dat Google een mooie opensource-rapportkaart heeft en onder andere Kubernetes aan de wereld schonk.

Google haalt een belangrijk punt aan. Vendor lock-in is een probleem in de publieke cloud en een oplossing is nodig. Atos positioneerde zich pas als partij die de lijm tussen verschillende clouds wil zijn, maar langs de kant van de vendors zelf is er nog heel wat werk aan de winkel.

Logisch voor Google

Het is niet verwonderlijk dat net Google zo zichtbaar inzet op deze ambitie. De Google Cloud is immers de kleinste van de drie grote jongens, met Microsoft Azure op plaats twee en AWS als marktleider. In een meer gestroomlijnd ecosysteem is de kans dan ook het grootst dat er meer klanten en workloads naar Google vloeien dan omgekeerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home