Atos OneCloud: unieke one-stop shop voor elk type cloud

Publieke, hybride of private cloud

Atos

Atos OneCloud werkt de totale cloudstrategie van bedrijven uit gaande van strategische visie tot implementatie. Een groot partner-ecosysteem, waaronder AWS, Microsoft, Google maar ook IBM en Dell behoren, maakt van Atos het centrale aanspreekpunt.

De Franse technologiereus Atos introduceert zijn OneCloud-initiatief. Met OneCloud hoopt Atos zich te positioneren als een unicum in de markt: een centraal aanspreekpunt voor alles wat met cloudtransformatie te maken heeft. Atos wil grote bedrijven helpen met het uitdenken van een strategie tot de uiteindelijke implementatie. De focus ligt daarbij op maatwerk gebaseerd op de industriespecifieke kennis die Atos doorheen de jaren vergaarde.

Het bedrijf is geen voorvechter van een bepaalde oplossing of strategie, maar biedt onder OneCloud alle mogelijke oplossingen aan. Denk daarbij aan een combinatie van on premises-hardware, private datacenters, de publieke cloud, edge-hardware en alles daartussen, allemaal mooi in synergie en op elkaar afgestemd.

Grote namen aan boord

Geen van de specifieke dingen die Atos onder OneCloud aanbiedt, is uniek. Dat het bedrijf zich opwerkt als one-stop shop voor alles, is dat wel. De partners die de revue passeerden tijdens de aankondiging, tonen hoe breed de ambitie gaat. Atos gaat voor OneCloud samenwerken met onder andere AWS, Microsoft Azure, Google Cloud maar ook Dell en VMware, IBM, Red Hat, Salesforce en meer.

AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, Dell, VMware, IBM, Red Hat, Salesforce, de lijst oogt indrukwekkend.

Dat het Atos OneCloud verhaal groot nieuws is, illustreert het merk aan de hand van de gastsprekers die hun obligatoir zegje doen over de samenwerking. Inhoudelijk leren we weinig nieuws (iedereen is blij met elkaars expertise en optimistisch over de mogelijkheden voor klanten). Het is niet wat we horen, maar wie het zegt dat indruk maakt. Tijdens het digitale persevent luisteren we onder andere naar Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, Arvid Krishna, CEO van IBM, Paul Cromier, CEO van Red Hat, Michael Dell, wiens functie je wel kan raden, en Christian Klain, CEO van SAP.

Centraal aanspreekpunt voor Atos OneCloud

Atos OneCloud positioneert zich als dé partij voor organisaties die willen moderniseren op de meest gespecialiseerde manier en een vendor-onafhankelijke strategie willen. Atos verwacht veel van het project. Vandaag maakt de cloud zo’n 15 procent uit van de opbrengst van de technologiespecialist. Binnen enkele jaren moet dat minstens 26 procent zijn.

Atos OneCloud wordt gesteund door tien pijlers:

  • Industriespecifieke consultancy: Atos is als bedrijf georganiseerd per sector en niet per business unit. Dat moet zorgen voor de nodig expertise om voor klanten een cloud-aanpak op maat uit te werken.
  • Multi-cloud: de naam en de partnerships zeggen het: Atos wil een aanpak kunnen voorstellen die stoelt op alle mogelijke cloudoplossingen, van on-premises tot een multicloudaanpak met meerdere vendoren. Atos zal interoperabiliteit garanderen zodat workloads niet alleen vlot samenwerken, maar klanten hun workloads ook steeds op de best mogelijke locatie kunnen draaien. Atos geeft aan hier als vertegenwoordiger van de klant naar voren te treden bij partijen zoals Microsoft, Google en AWS, die migratie tussen verschillende clouds niet altijd eenvoudig maken.
  • Standaardisering en automatisering: deze pijler is deel van het operationele luik. Atos wil organisaties niet gewoon in de cloud krijgen, maar mee sleutelen aan een strategie die meerwaarde biedt en de dingen eenvoudiger maakt.
  • Volgende generatie van private en onafhankelijke cloud: het is de bedoeling om via virtualisatie gevoelige workloads veilig in een virtuele private cloudomgeving te stoppen, ook al is die deels gebouwd op publieke infrastructuur omdat dat voordelen kan hebben.
  • Ontwikkeling en modernisering van applicaties: Atos wil klanten helpen bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen in het kader van hun moderniseringsproject.
  • AI en ML: Het bedrijf heeft een eigen aanbod van AI-oplossingen, maar plant klanten ook te ondersteunen wanneer die oplossingen van andere providers verkiezen.
  • Bare metal-oplossingen: Atos bouwt ook hardware en stopt die kennis mee onder de OneCloud-vlag. Denk daarbij vooral aan high end-systemen met enorme in-memory-capaciteiten, ideaal voor databases. In dat licht kwam ook de eerder genoemde CEO van SAP aan het woord. Hier mikt Atos op organisaties die enorme kritieke databases liefst lokaal willen houden, al staan ze virtueel erg dicht bij de cloud.
  • Edge en far edge: edge is on-premises, maar dan niet in de kelder van je kantoor. Het hoort vandaag bij een moderne cloudaanpak en is een onderdeel van Atos OneCloud
  • Beveiliging: Atos stipt aan de grootste beveiligingsspeler in Europa te zijn en op nummer drie wereldwijd te staan. Die expertise is opnieuw onderdeel van OneCloud, zodat klanten naast strategie en implementatie ook voor beveiliging bij Atos terecht kunnen.
  • CO2-vermindering: Atos wil zijn oplossing milieuvriendelijk houden en belooft alles in het werk te stellen om de CO2-voetafdruk jaar na jaar omlaag te krijgen. Daartoe introduceren de Fransen  ‘DLA’s of Decarbonisation Level Agreements, naar analogie met SLA’s. Atos benadrukt dat dergelijke afspraken gekoppeld zijn aan concrete resultaten.

Breed aanbod met Europese toets

Het aanbod oogt breed en dat is de bedoeling. Als het aan Atos ligt, heb je geen andere rechtstreekse technologiepartner meer nodig om een organisatie te moderniseren. Atos zelf gaat de komende vijf jaar twee miljard euro investeren om zijn capaciteiten uit te breiden. Dat geld gaat onder andere naar meer experts, R&D en relevante acquisities. Vandaag stelt Atos in het kader van OneCloud al de expertise van meer dan 50.000 specialisten wereldwijd ter beschikking.

lees ook

Universiteit Gent bestelt Tier 1 supercomputer bij Atos

Tot slot past OneCloud in het Europese GaiaX-verhaal, waarvan Atos een stichtend lid is. GaiaX omvat standaarden rond onder andere flexibiliteit qua provider, veiligheid en privacy waaraan Europese providers moeten voldoen. Het hele OneCloud-aanbod voldoet aan die standaarden.

Atos OneCloud is per direct beschikbaar voor organisaties die dat willen. Een maatplan opstellen moet in eerste instantie niet langer dan 90 dagen duren. Atos zet hier een erg grote stap in het meer behapbaar maken van alles cloud. Momenteel biedt niemand zoveel opties aan onder één dak. Benieuwd hoe OneCloud de komende jaren gaat evolueren. De kans bestaat dat dit aanbod de sector verder zal stroomlijnen en vooral de interoperabiliteit ten goede komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home