Linus Torvald maakt zich geen zorgen om inmenging Microsoft in Linux

microsoft linux

Linus Torvalds, het brein achter de ontwikkeling van de Linux-kernel, maakt zich geen zorgen over de toenemende inmenging van Microsoft in Linux. Het opensource besturingssysteem kan van nature uit eenvoudigweg niet door één enkele partij gecontroleerd worden.

Torvalds maakt zich volgens ZDNet dan ook niet druk om opmerkingen in de wandelgangen dat Microsoft controle over Linux probeert te kopen en “het nog steeds over hetzelfde oude Microsoft gaat en ze gewoon hun kans afwachten.”

Feit is wel dat Microsoft inmiddels een echt Linux-bedrijf genoemd mag worden. Meer dan 50 procent van hun Azure-workloads is nu Linux. Torvalds erkent dat Microsoft zich vanuit een eigen motivatie en doelstellingen met Linux mengt, maar dat geldt voor elk bedrijf dat in het opensource besturingssysteem investeert, en hoeft geen probleem te vormen.

Azure

“Het hele anti-Microsoft-ding was soms leuk als grapje. Tegenwoordig zijn ze eigenlijk veel vriendelijker. Ik praat met Microsoft-technici op verschillende conferenties en ik heb het gevoel dat ze zijn veranderd. De technici zijn gelukkig en werken echt heel graag met Linux. Dus heb ik alle anti-Microsoft-dingen volledig afgewezen”, verklaart Torvalds.

“Ze hebben hun eigen doelstellingen en willen dingen op hun manier doen, omdat ze daar een reden voor hebben. Microsoft neigt vooral naar Azure en zal alles doen om Linux goed voor hen te laten werken.” Torvalds ziet dat slechts als “deel uitmaken van de Linux-gemeenschap.”

Linux dwingt tot samenwerking

Het brein achter de Linux-kernel is naar eigen zeggen zelfs behoorlijk blij dat Microsoft zich zo op Linux stort. Het bewijs dat de softwarereus aan de code werkt, is er al. Hij ziet de verandering die Microsoft is ondergaan dan ook als iets interessants.

Ook James Bottomley, IBM Research Distinguished Engineer en top Linux-kernelontwikkelaar, ziet dat Microsoft zich niet anders opstelt dan andere zakelijke Linux-supporters. Hij omschrijft het dan ook als een rode draad die door Linux loopt.

“Als je iets in Linux wilt dat je bedrijf helpt, is dat prima. Maar het moet wel een open ontwikkelingsproces doorlopen. Als iemand anders het dan ook nuttig vindt, werk je uiteindelijk samen om de gewenste functie te produceren. Om dingen voor elkaar te krijgen, wordt zelfs Microsoft uiteindelijk gedwongen om met anderen samen te werken.”

“Het maakt dus niet uit of Microsoft een concurrerende agenda heeft tegenover Red Hat of IBM of iemand anders. Ontwikkelaars worden nog steeds geacht samen te werken in de Linux-kernel, met een transparante agenda. Kortom, Microsoft is misschien groot, maar niemand is groter dan de hele Linux-gemeenschap”, constateert Bottomley. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home