Servermarkt krimpt verder: zorgen nieuwe chips voor ommekeer?

AMD Epyc server

Na een teleurstellend eerste kwartaal zakt de servermarkt verder weg in het tweede kwartaal. De nieuwe generatie serverchips van Intel en AMD krijgen de druk op hun schouders om het tij te keren.

Digitimes spreekt van een daling in de serververkoop van 5,7 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023, wat ook al geen topperiode was. De voornaamste oorzaak voor de dip moet gezocht worden in de afremmende groei van de publieke cloud. Er worden elk kwartaal nog steeds vele miljoenen dollars geïnvesteerd in clouddiensten, maar minder explosief dan tijdens de coronapandemie toen organisaties versnel moesten digitaliseren.

Hierdoor hebben de grote cloudserviceproviders hun eigen investeringsstrategieën ook moeten herzien. Men investeert minder in de breedte, maar de aankoopbudgetten worden vrijgehouden voor high-end servers die generatieve AI-capaciteiten kunnen ondersteunen. Digitimes verwacht dat deze trend ook zal aanhouden in de tweede helft van 2023.

Geen toestroom op nieuwe chips

Ondertussen staan de nieuwe generatie chips klaar om in de massaverkoop te gaan. Bij Intel staan de Granite Rapid-chips, de opvolger van Sapphire Rapids, in de wachtkamer. AMD onthulde eind juni zijn opgewaardeerde Epyc Genoa X-chips en wil vooral met Bergamo hoge ogen gooien.

lees ook

AMD lanceert Bergamo: 128 cloud native Zen 4c-kernen als concurrent voor ARM

Normaal gezien zou de lancering van nieuwe serverchips de markt een duwtje in de rug geven, maar dat zou dit jaar eerder tegenvallen. Digitimes voorspelt wel opnieuw positieve groei in de derde en vierde kwartaal, maar het groeipercentage zou niet in de dubbele cijfers gaan. Inflatie blijft voor een conservatievere houding ten aanzien van IT-investeringen zorgen in 2023.

Zowat alle IT-hardwaresegmenten vertonen dit jaar een negatieve trend. De pc-industrie lijkt zich maar niet te kunnen herpakken en ook de prijzen voor geheugen liggen historisch laag. Dat voelen ook de chipmakers in hun portemonnee. De IT-sector is dan ook één van de weinige die met heimwee terugkijkt naar de coronaperiode.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home