Cloudmarkt sluit Q2 opnieuw stevig af

Ondanks een stagnering van de groei, blijft het gebruik van clouddiensten wel uitbreiden. Wereldwijd sloot de markt opnieuw af met een stijging.

Het Amerikaanse research- en analysebedrijf Synergy Research Group heeft zijn nieuwe cijfers en conclusie over de cloudmarkt gepubliceerd. Die groeit trager dan voorheen, maar Q2 sloot nog steeds positief af.

Kleine procentjes

De markt rond de infrastructuur voor clouddiensten sloot het tweede kwartaal af met 65 miljard dollar aan wereldwijde inkomsten. Dat is nog steeds een stijging van tien miljard tegenover datzelfde kwartaal vorig jaar en het derde opeenvolgende kwartaal met een groei van dat bedrag.

Procentueel kende de groei gedurende dit jaar wel een dipje; achttien procent in Q2, tegenover een procent meer in het eerste kwartaal en twintig procent in Q4 van vorig jaar. In het huidige economische klimaat zijn die cijfers erg normaal, volgens Synergy. De markt blijft sowieso gestaag groeien.

De spelers

Tegenover het tweede kwartaal in 2022 groeien de giganten Google en Microsoft het meeste. Hun marktaandeel in Q2 van dit jaar bedroeg respectievelijk elf procent voor Google en 22 procent voor Microsoft. Bij die laatste was de tragere groei in cloudland vorige maand al duidelijk.

Markleider Amazon bleef op zijn standaard positie van net boven de dertig procent staan, maar toch in mindere mate dan een jaar geleden. De drie bekende tech-reuzen verdelen samen voorlopig nog steeds een comfortabele 65 procent van de cloudkoek, maar er zijn kleinere snoepers die steeds grotere kruimels opeisen.

Synergy ziet bijvoorbeeld bedrijven als Oracle en Huawei steeds hoger klimmen in de wereld van de clouddiensten. Die eerste is momenteel wel afhankelijk van de politieke en economische situatie tussen de Verenigde Staten en China. Oracle kan namelijk stevig zaken doen via TikTok, maar die Chinese app ligt nog steeds onder vuur door de Amerikaanse politiek.

lees ook

VS overwegen om China van cloudinfrastructuur te bannen in escalerende handelsoorlog

Het bedrijf keek ook naar de geografische verschillen qua groei in de cloudmarkt. India, China, Zuid-Korea en Australië kenden bijvoorbeeld allemaal een groei van meer dan twintig procent, in de sector. Over België staat er geen informatie in het rapport. Ondanks de tragere groei, blijft het in elk geval wel duidelijk dat the sky the limit is voor de wereldwijde cloud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home