EU onderzoekt naleving DSA door Meta voor bescherming minderjarigen 

De Europese Commissie zal onderzoeken of Meta de DSA-regelgeving naleeft met betrekking tot het beschermen van minderjarigen op zijn sociale mediaplatformen. 

De Europese Commissie opent een formele procedure om na te gaan of Meta de Digital Services Act (DSA) overtreden heeft met betrekking tot het beschermen van minderjarigen. Dit is niet de eerste keer dat Meta in aanraking komt met de Europese Commissie, eerder werd al een afzonderlijk onderzoek gevoerd naar het vermeende falen van Meta omtrent de verspreiding van politieke desinformatie. Boetes voor het niet naleven van de DSA kunnen oplopen tot 6 procent, wat voor Meta neerkomt op ongeveer 8,5 miljard euro.  

Drie inbreuken

Met de DSA wil Europa online platformen op een eenduidige manier reguleren. Duizenden platformen dienen zich te houden aan deze regelgeving. De Europese Commissie heeft momenteel Meta, dat Facebook en Instagram onder zijn vleugels heeft, in het vizier. De EU onderzoekt drie mogelijke inbreuken op de DSA door Meta.  

lees ook

Meta en TikTok voelen zich (letterlijk) bekocht door DSA

In de eerste plaats zal de EU onderzoeken of Meta de risico’s heeft beoordeeld en beperkt die worden veroorzaakt door het ontwerp van de online interfaces van Facebook en Instagram. Meer specifiek wil de EU nagaan of het bedrijf hiermee misbruik heeft gemaakt van de onervarenheid van minderjarigen dat verslavend gedrag kan veroorzaken.  

Daarnaast wordt onderzocht of Meta voldoende heeft gedaan om ervoor te zorgen dat minderjarigen geen toegang hebben tot ongepaste inhoud. Tot slot zal de Commissie nagaan of Meta de juiste maatregelen genomen heeft om een hoog niveau van privacy, veiligheid en beveiliging voor minderjarigen te waarborgen.  

Bescherming minderjarigen

De Europese Commissie heeft de laatste tijd zijn handen vol met de handhaving van de DSA-regelgeving. Enkele dagen geleden werd nog een onderzoek gestart naar X over mogelijke inbreuken op de DSA.

lees ook

EU start onderzoek naar X voor inbreuken op DSA

Meta vertelde het volgende aan The Register: “We willen dat jonge mensen veilige, bij hun leeftijd passende ervaringen online hebben en hebben tien jaar besteed aan het ontwikkelen van meer dan 50 tools, functies en bronnen die zijn ontworpen om hen te beschermen. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home