Mozilla: monopolie van Google en Facebook zorgt voor problemen

Mozilla heeft zijn jaarlijkse Internet Health Report online geplaatst. Het rapport zegt dat 3,57 miljard mensen vandaag het internet gebruiken en focust op privacy, veiligheid, openheid, decentralisatie, geletterdheid en digitale toegang.

Het rapport gaat dieper in op alle problemen rond fraude binnen sociale media dat epidemische proporties aanneemt. “Het internet zoals we dat vandaag kennen, is fundamenteel kapot. De groei aan ‘fake news’ is verontrustend en moet goed worden begrepen. Vandaag worden deze zaken nog veel te sterk gepromoot voor politiek gewin of advertentie-inkomsten,” zegt het rapport.

Het grote probleem is hier dat enkele techgiganten de complete markt in handen hebben. Facebook en Google samen zijn goed voor 84 procent van de globale advertentie-inkomsten wereldwijd, uitgezonderd China. Deze dominantie zorgt ervoor dat de giganten niet snel het geweer van schouder zullen wisselen, ook al zorgt het schandaal rond Facebook de afgelopen dagen dat er in de nabije toekomst iets kan veranderen.

“Door hun immense grootte vormen enkele bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon – of in China Baidu, Tencent en Alibaba – een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven,” zegt het rapport. “Ze hebben zelfs inspraak in de globale economie, burgerzaken en de algemene democratie. Het probleem is echter niet dat ze te veel geld verdienen of veel overnames doen, maar dat ze gewoonweg te groot zijn geworden. Door monopolistische zakelijke praktijken binnen dit digitaal tijdperk, ondermijnen ze de privacy, openheid en competitiviteit van het internet.”

Verder gaat het rapport ook dieper in op Internet of Things (IoT) dat een gigantisch probleem wordt voor de veiligheid en privacy van iedereen. Met vermoedelijk 30 miljard IoT-apparaten actief tegen 2020, moet er meer tijd en moeite gestoken worden in het beveiliging en regulatie van informatie; wie heeft er toegang tot?

“Fitness trackers, keukenapparaten, slimme lampen, we worden vanaf overal bekeken, beluisterd, herkend en opgenomen. Data zal worden verzameld, wat alles kwetsbaar maakt voor hackers en inbreuken.”

Wie graag het volledige rapport wil doornemen van Mozilla, kan hier alles nalezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home