Microsoft voegt zich bij nieuwssites in hun strijd tegen Google

microsoft

Microsoft ondersteunt de poging van Europa om grote tech bedrijven te dwingen om te betalen voor links naar nieuwsartikelen. Google en Facebook zijn sterk tegen dergelijke voorstellen in Europa en Australië. 

Toegang tot een verscheidenheid aan nieuws is essentieel voor het succes van de democratie, vindt Microsoft Vice President Casper Klynge. Volgens Google en Facebook zijn de eisen die Europa en Australië hen willen opleggen echter een aanval op het vrije internet. 

Microsoft ondersteunt Europa om een verplichte bemiddelingsregel in te voeren, zoals de wet waar Australië momenteel mee bezig is. Een dergelijke regel geeft nieuwssites meer invloed en helpt in onderhandelingen met technologiegiganten. Klynge geeft aan een regeling als in Australië te zien als een logische volgende stap. 

Regelgeving omtrent licentiekosten voor nieuwssites

Al sinds 2019 wil de Europese Unie dat Google gaat betalen voor links naar nieuwssites. Google moet zogenaamde naburige rechten betalen over het gebruik van snippets van nieuwsartikelen. Voordat de wet daadwerkelijk van kracht kan gaan, moet deze eerst worden vertaald naar lokale wetten voor elk land in de EU. Frankrijk was de eerste die de regel doorvoerde. 

In het verleden reageerde Google op dergelijke regels door nieuwsartikelen simpelweg niet meer te laten zien in zoekresultaten. Deze keer waarschuwden de Franse mededingingsautoriteiten Google dat het blokkeren van nieuwssites wordt beschouwd als oneerlijke discriminatie en daarmee tegen de concurrentiewetten ingaat. 

Door de nieuwe regelgeving in Frankrijk heeft Google niet echt een andere keuze dan de licentiekosten betalen aan nieuwsorganisaties. In de eerste deal binnen de nieuwe wetgeving heeft Google beloofd om over een periode van drie jaar 76 miljoen dollar te betalen aan 121 verschillende nieuwsorganisaties. 

Europa moet een voorbeeld nemen aan Australië

Ondanks de pogingen van Google om Franse nieuwssites tegemoet te komen, vinden sommige nieuwsorganisaties dat Google er nog altijd te makkelijk vanaf komt. Microsoft en meerdere Europese nieuwsgroepen zijn van mening dat Europa een vergelijkbare regeling moet invoeren als Australië. 

De Australische overheid overweegt om een bemiddelingsproces in te voeren waarbij elke partij een bod op tafel legt. Een neutrale scheidsrechter beslist welk bod het meest redelijk is. In de praktijk is deze regeling waarschijnlijk in het voordeel van nieuwsorganisaties. Het geeft techgiganten een stimulans om hogere licentietarieven aan te bieden. 

Waarom neemt Microsoft het op voor Europa?

Op het eerste gezicht lijkt het logischer voor Microsoft om Google te ondersteunen in de strijd tegen Amerikaanse tech giganten dan om de kant van Europese politici en uitgevers te kiezen. Google en Microsoft hebben echter een totaal andere positie in de zoekmachine markt. Google heeft 90% van de zoekmachinemarkt in handen. Microsoft nog geen 10%. De regelgeving gaat Google daarom veel meer kosten dan Microsoft. 

Door de kant te kiezen van Europese wetgevers, wil Microsoft wat goodwill opbouwen. Als Google doorzet met zijn dreigementen en zijn zoekmachine sluit in Australië (en misschien uiteindelijk ook in andere regio’s) betekent dat een enorme winst in marktaandeel voor Bing, al is dat scenario zo goed als ondenkbaar. Toch kan het aanwakkeren van het conflict tussen zijn grootste zoekmachineconcurrent en buitenlandse regeringen een hele tactische stap zijn voor Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home