Google gaat Franse nieuwssites betalen om artikelen te mogen indexeren

franse vlag parijs

Franse autoriteiten zijn tot een overeenkomst gekomen waarin Google Franse nieuwssites gaat betalen om hun nieuwsartikelen te indexeren. Deze overeenkomst is onderdeel van de 2019 EU Copyright Directive. 

Een overeenkomst tussen Google en de Franse nieuwsindustrie legt een raamwerk neer waarin Google individuele licenties zal onderhandelen met nieuwsorganisaties. Als onderdeel van deze deals worden Franse nieuwsartikelen uitgelicht in een nieuw product van Google: News Showcase. 

Google deelt geen details over hoe het framework in elkaar zit. “De vergoeding die is opgenomen in de licentieovereenkomst is gebaseerd op criteria zoals de bijdrage van de uitgever aan politieke en algemene informatie, het dagelijkse volume van publicaties en het maandelijkse internetverkeer”, schrijft Google in de aankondiging.

Google profiteerde jarenlang van monopoliepositie

De uitkomst van de onderhandelingen is niet waar Google op hoopte. Al jarenlang proberen Europese nieuwsorganisaties Google te dwingen hen te betalen voor het recht om hun artikelen te indexeren. Al die jaren weigerde Google dat te doen. Toen Spanje in 2014 een wet invoerde die Google dwong om Spaanse nieuwsorganisaties te betalen, reageerde Google daarop door te stoppen met  Google News in Spanje. 

Na de invoering van de EU Copyright Directive probeerde Google dezelfde aanpak in Frankrijk. In 2019 kondigde Google aan te stoppen met het laten zien van ‘snippets’ van Franse nieuwsartikelen in de zoekresultaten. Door alleen de headlines en geen fragmenten van de artikelen te laten zien, dacht Google de wet goed na te leven. 

Op die stap kwam veel kritiek vanuit Frankrijk. De actie werd gezien als misbruik van het monopolie van Google. Google heeft ongeveer 90% van de Franse zoekmachinemarkt in handen. 

Franse autoriteiten bevalen Google om te onderhandelen met de nieuwsindustrie om te beslissen hoeveel Google nieuwssites moest betalen voor hun content. De autoriteiten maakten duidelijk dat het bedrag beter geen nul euro kon zijn. Blijkbaar waren de onderhandelingen succesvol voor de Franse nieuwssites. 

Wat betekent dit voor andere Europese landen?

De overeenkomst tussen Frankrijk en Google is een belangrijke stap voor landen in heel Europa. Andere landen kunnen hetzelfde model gebruiken om Google te dwingen te betalen voor het indexeren van nieuws. 

In het verleden kon Google harde maatregelen nemen en sites in zijn geheel niet meer indexeren. Daarom probeerden veel Europese landen het niet eens om Google te laten betalen. Met het invoeren van de EU Copyright Directive vormen Europese landen een gezamenlijk front tegen Google. De resultaten van de onderhandelingen in Frankrijk brengen Google in een moeilijke onderhandelingspositie tegenover andere Europese landen die geld willen zien voor het indexeren van hun nieuwsartikelen.

Australische nieuwssites hebben tot nu toe wat minder succes in de onderhandelingen met Google. De Australische overheid is bezig met een regelgeving die Facebook en Google verplicht om nieuwssites te betalen voor hun content. Google is het daar duidelijk niet mee eens. De zoekgigant gaat zelfs zo ver dat het dreigt Google Search niet meer beschikbaar te maken in Australië als de wet wordt ingevoerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home