Intel vraagt nog eens vijf miljard euro subsidies voor Duitse chipfabriek

Intel mwc

Intel gaat weer met de collectebus langs de Duitse overheid om een chipfabriek te kunnen bouwen. De chipbouwer meent vier tot vijf miljard euro extra nodig hebben.

De aankondiging van de bouwplannen van de chipfabriek in Maagdenburg dateert ondertussen al van meer dan een jaar geleden, maar de eerste steen moet nog altijd worden gelegd. Intel is volop in onderhandelingen met de Duitse overheid over de financiering van het project. De bouw van de fabriek zou rond de twintig miljard euro kunnen kosten, en Intel is niet van plan dat bedrag zelf op te hoesten.

De Duitse overheid kwam al over de brug met 6,7 miljard euro, maar dat volstaat niet voor Intel, mede omdat het kostenplaatje hoger dreigt uit te draaien dan aanvankelijk gepland. Een maand geleden schreven we dat Intel 3,2 miljard euro subsidies vroeg aan Duitsland. Die eis is inmiddels al verhoogd naar vier tot vijf miljard euro, weet Bloomberg.

Onschatbare waarde voor Europa

Voorlopig houdt Intel de poot stijf en wil het pas beginnen bouwen met de fabriek van zodra de Duitse overheid met de gevraagde fondsen komt. Het is nog niet duidelijk of Duitsland daar ook op zal ingaan. Duitsland zal wellicht ook wel in de richting van de Europese Unie kijken om een duit in de zak te doen.

De bouw van een Europese chipfabriek is van onschatbare waarde voor de EU Chip Act, die als doelstelling om twintig procent van de globale chipproductie naar Europa te halen. Intel weet dus maar al te goed dat ze in een gunstige positie zitten aan de onderhandelingstafel. Het grote probleem is echter dat Europa zelf moeite heeft met het spaarpotje gevuld te krijgen.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

In totaal wil Intel 29 miljard dollar investeren op Europees grondgebied. Naast de fabriek in Maagdenburg liggen ook extra faciliteiten in Ierland op de tafel. Maar Intel heeft het financieel even minder goed voor de wind: de laatste financiële resultaten waren abominabel te noemen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de chipfabrikant zo openlijk naar meer subsidies hengelt om de dure fabriek niet uit eigen zak te hoeven betalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home