Intel wil graag 3,2 miljard euro extra van Duitsland

6,8 miljard euro aan gratis geld is fijn, 10 miljard euro is beter. Zo redeneert Intel, dat plots significant meer subsidies wil van Duitsland voor de bouw van een enorme en geavanceerde chipfabriek in Maagdenburg.

Intel wil graag 3,2 miljard euro aan extra subsidies voor de bouw van een megafabriek voor microchips in het Duitse Maagdenburg. Die vraag komt bovenop de 6,8 miljard die de Duitse overheid eerder al beloofde. Intel is niet meer tevreden met die initiële subsidiebom, omdat die volgens de chipbouwer niet volstaat om de site in het huidige klimaat interessant te maken.

Daarmee doelt Intel op de economische vertraging en de hogere energieprijzen. De context is immers veranderd sinds de aankondiging van de bouw van de Maagdenburg-site begin vorig jaar. Intel heeft intussen enkele slechte kwartalen gedraaid met een fikse omzetdaling en moest zelfs een verlies van 700 miljoen dollar laten optekenen in Q4. Wereldwijd schaalt Intel zijn investeringsplannen dan ook een beetje terug. Zo zou een geplande investering van 3,3 miljard dollar in Vietnam niet meer aan de orde zijn.

Nog steeds op de planning

Eerder liet Intel al optekenen dat de plannen voor de Duitse fabriek blijven bestaan, ondanks uitstel. De voorwaarde daarvoor was meer subsidies, al liet Intel nog niet weten wat het exact wilde. Nu is de fabrikant dus duidelijk: Duitsland moet in totaal met tien miljard euro over de brug komen. Dat is ongeveer de helft van de totale bouwprijs van de moderne processorfabriek. Die zou naar schatting 20 miljard euro bedragen.

De site in Maagdenburg is belagrijk voor Duitsland en Europa. De EU wil immers twintig procent van de wereldwijde chipproductie naar het grondgebied halen tegen 2030, terwijl vandaag nog geen tien procent van de productie hier plaatsvindt. Een enorme geavanceerde fabriek van ’s werelds grootste processormaker is een grote stap in die richting.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home