Intel zet abominabel kwartaal neer met dalende omzet en verlies

Alle parameters voor de prestaties van Intel het afgelopen kwartaal kleuren rood. Een dalende omzet over de hele lijn keldert de winst, met geen beterschap in zicht op korte termijn.

Het afgelopen kwartaal liet Intel 664 miljoen dollar verlies optekenen. Dat is een pijnlijke duik nadat het in dezelfde periode een jaar geleden 4,62 miljard dollar winst binnenrijfde. Op jaarbasis daalde de omzet van Intel in fiscaal 2022 met 20 procent vergeleken met fiscaal 2021, goed voor 63,1 miljard dollar. De inkomsten bleven dan ook onder de verwachtingen van Wall Street, waardoor de aandelenkoers van de processorbouwer met net geen tien procent kelderde.

Slecht over de hele lijn

De slechte prestaties zijn voelbaar over alle divisies van Intel. Client Computing, dat verantwoordelijk is voor de pc-chips, lijdt onder de dalende vraag naar computers en ziet de omzet met 46 procent dalen tot 7,68 miljard. Ook de divisie Data Center en AI moet een omzetdaling van 33 procent slikken, tot 4,3 miljard dollar.

Het bedrijf krijgt klappen vanuit alle richtingen. De economische situatie is niet gunstig voor chipspecialisten wereldwijd, en daar ziet Intel zeker van af. Verder erfde CEO Pat Gelsinger een bedrijf met weinig focus, dat na jaren verwaarlozing een technologische achterstand heeft opgebouwd inzake chipfabricage. Daardoor zijn concurrenten zoals TSMC vandaag beter uitgerust.

Gelsinger wil terecht dat Intel terug een leidersrol op zich neemt, maar dat vereist aanhoudende enorme investeringen. De R&D-uitgaven zijn het afgelopen jaar dan ook gestegen, maar ook dat heeft een negatieve impact op de cijfers. Ook een forse investering in een deels gesubsidieerde Duitse chipfabriek staat nog op de planning.

Sappire Rapids

Het enige kleine lichtpuntje in het jaar van Intel is de lancering van de vierde generatie Xeon-chips: Sapphire Rapids. Die zijn niet echt wereldschokkend en al zeker niet vergeleken met de eerder gelanceerde competitie van AMD, maar ze zijn er wel. Na meer dan een jaar vertraging is dat een belangrijk vinkje voor Intel om te zetten.

lees ook

Intel wil meer subsidies voor Duitse chipfabriek, plant bouw in 2024

Intel is nog steeds een mastodont die op het vlak van schaal geen gelijke kent in de chipwereld. Bovendien heeft Gelsinger een realistisch plan, waardoor de vooruitzichten op lange termijn niet noodzakelijk slecht zijn. Op korte termijn voorspelt de CEO echter weinig beterschap. De uitdaging zal nu zijn om de raad van bestuur nog een extra jaar te overtuigen van grote R&D-investeringen, terwijl de druk van onwetende en ongeïnteresseerde beleggers die enkel uit zijn op korte termijnwinst groeit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home