Intel verliest rechtszaak over FinFET-patent tegen Chinees onderzoekslab

Het hooggerechtshof van Peking besliste dat het FinFET-patent geldig is. Intel, die al jaren verwikkeld zit in een zaak met IMECAS over dit patent, verliest hiermee een slag om de rechtszaak te winnen. Een volledige nederlaag is het niet, want Intel heeft nog kaarten over om te trekken in de rechtszaak.

Intel wordt al langere tijd ervan beschuldigd een inbreuk te hebben gemaakt op het patent van FinFET. Doordat Intel de geldigheid van het FinFET-patent in twijfel blijft trekken, zit de zaak muurvast.

Gisteren werd toch een eerste scheur gemeld in de verdedigingstechniek van Intel. Er werd namelijk bekend gemaakt dat de Chinese Academy of Sciences (IMECAS) de rechtszaak bij het hooggerechtshof in Peking wint.

Essentieel voor processors

FinFET is een transistor, 14nm, 10nm en 7nm nodes zijn bijna allemaal gemaakt met FinFET-transistoren. Intel gebruikt FinFET al sinds 2011 voor processors, sinds de derde generatie 22nm Ivy Bridge.

Hoewel Intel dit in het begin onopgemerkt kon blijven doen, werd in 2018 opgemerkt dat het FinFET-patent van een Chinese wetenschapsinstelling werd geschonden. IMECAS legde daarom klacht neer voor patentinbreuk. Intel gaf zich dan weer niet zomaar gewonnen en trok de geldigheid van het patent in twijfel. Hierop volgde een rechtszaak tussen IMECAS en Intel, die al jaren aansleept.

Verbod op verkoop Intel Core

Het Chinese ICSmart schreef gisteren dat Intel de zaak bij het hooggerechtshof in Peking verliest. Een definitieve overwinning voor IMECAS betekent dit echter nog niet. Intel kan samen met IMECAS naar de rechtbank stappen of een overeenkomst sluiten, zodra het niet meer mogelijk is het FinFET-patent te betwisten.

Als Intel de zaak toch definitief verliest, zal het de proceskosten en 200 miljoen yuan, ongeveer 26 miljoen euro, moeten vergoeden aan IMECAS. Deze schadevergoeding is voor Intel echter de minste zorgen, aangezien het bedrijf ook een verbod krijgt opgelegd op de verkoop van de Core-processors.

Om de processors opnieuw te verkopen, zal Intel een handelsovereenkomst moeten sluiten met IMECAS. Hoelang dat duurt, zal de toekomst moeten uitwijzen, al voorspelt de duur van de rechtszaak niet veel goeds.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.